Monday, June 8, 2015

Novel September - Farah Husain


بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِي/ Bismillahirrahmanirrahim‎. 

 Hari ke 4 selepas kejadian gempa di Ranau 

Dalam kesibukan, aku sempat baca novel ini. Padahal sebelum ni kata nak baca lepas raya. Tapi sebab takut basi, aku bacalah cepat2. Aku sebenarnya tak ada idea sangat nak mengulas novel september karya Farah Husain ini. Sebelum ni, ada baca 1 bab di blog Farah Husain. Terus excited nak tahu kesudahannya. Secara jujurnya, aku tak berapa nak enjoy baca novel Sepetember-Farah Husain ini. Bukan tak best...tapi entahlah macam ada yang kurang. Aku lagi suka novel Dia Random Guy dan Hanya dia cinta. 

Kisah tentang Zayn yang salah sangka dengan Jazleen. Dia ingat Jazleen tu curang dengan dia. Dorang putus. Lepas tu mereka jumpa semula gara-gara Jazleen menyamar jadi girlfriend adik Zayn. Jazleen pun mengelak dari jumpa Zayn. Tapi asyik terjumpa semula. Zayn jadi bos Jazleen. Jazmeen pula nak ambil anak dia yang dalam jagaan Jazleen. Anak tu anak Jazmeen dengan Ashraf. Ashraf lah yang Zayn ingat ada hubungan dengan Jazleen dulu. 

Jazleen jaga anak itu sebab Jazmeen tak nak jaga anak itu. Ayah mak dorang pun tak nak jaga anak luar nikah itu. Jazleen saja yang nak jaga sampai dia dibuang keluarga. Jazmeen yang dah insaf nak guna undang2 untuk dapatkan anak dia tu. Untuk pertahankan hak Jazleen dia kahwin dengan Zayn. Zayn dah tahu Jazleen tu baik. Akhirnya Jazleen dan Jazmeen berbaik juga. Kemudian masa Jazmeen, suaminya, Ariq dan Amy, mereka kemalangan dan meninggal.

Jazleen terus jadi murung dan salahkan Zayn sebab Zayn yang izinkan mereka keluar masa tu. Lepas tu Jazleen mula tak layan Zayn. Kemuncaknya bila dia nak pergi dari Zayn, konon nak minta bagi masa. Zayn ikutkan saja. Beberapa tahun kemudian mereka jumpa semula dan endingnya, Jazleen dah mengandung. Ok, tamat...

Bagi aku, konflik cerita ni biasa2 saja dan langsung tak kuat mana. Tapi cara penulis mencerita tu, macam konflik ni besar sangat. Aku memang salute dengan penulis sebab cukup pandai bercerita biarpun kisahnya biasa2 saja. Cara penulisan dan penceritaannya sangat menarik. Gambaran untuk hero pun, macam biasalah kacak dan sado tahap tak boleh ukur! Ada kisah pendek tentang Hana dan Rio di hujung novel ini. Lupa nak cakap, novel ketiga Farah ini juga agak lain sikit dari novel 2nya sebelum ini. Novel ni banyak flash back... saja nak buat pembaca tertanya2. Apa2 pun, jangan lupa dapatkan novel ini.