Saturday, March 3, 2012

Pasar Filipina di kota kinabalu (handicraft market)


Pasar Filipina di kota kinabalu (handicraft market)

handicraft market di kk atau lebih dikenali sebagai pasar filipina memang cukup terkenal bagi siapa2 yang suka barang2 kraft. pasar filipina ni juga banyak jual mutiara. aku memang suka jalan2 di pasar filipina ni sebab boleh tengok pelbagai kraf sabah yang cantik2.

kalau ada yang berkenan dihati, bolehlah beli tapi kena hati2 la, terutamanya pelancong luar sebab harga di sini agak mahal. kalau pandai tawar2 memang tiada masalah, boleh dapat murah. pasar filipina ni dekat dengan pasar ikan masin dan pasar besar kk. dekat kk plaza dan center point la juga, area sinsuran.

ada lagi yang best di pasar filipina, ada tempat repair seluar jeans...jahit dan potong seluar jeans. memang tempat ni terkenal dengan jahit2 jeans...hehehe. selalunya tukang repair seluar ni duduk2 depan (luar pasar) dengan mesin jahit dorang. Kebanyakan tukang jahit tu memang orang suluk atau bajau filipina. tapi aku lupa pula snap gambar dorg.

pasar filipina ni kalau malam terkenal juga sebab banyak gerai ikan bakar dan seafood. kebanyakan pengunjung pelancong dari luar...macam dari west. Mungkin sebab di semenanjung makan laut agak mahal jadi bila datang sabah, dorang ambil kesempatan makan seafood puas2.

cuma aku nak cakaplah, bagi orang tempatan pasar filipina tak termasuk pun dalam senarai tempat makan yang sedap atau murah. banyak lagi tempat dan restoran2 di sekitar bandar kk yang menyajikan seafood dan ikan bakar yang SEDAP, MURAH dan paling penting BERSIH. BERSIH maksudnya terjamin kebersihan semua makanan dan minuman kat tempat tu. bukan aku kata pasar filipina tu semua gerainya tak jaga kebersihan tapi...biasa tempat macam tu memang selalu ada masalah kebersihan. kalau korang dari west, apa kata pergi aje makan di sempelang...ada restoran ikan bakar kat sana. tempat ni memang popular bagi orang tempatan. tak pun makan saja di anjung senja atau di anjung selera (tanjung aru).

Pasar Filipina di kota kinabalu (handicraft market)

jalan-jalan di pasar filipina (handicraft market), kota kinabalu


Pasar Filipina di kota kinabalu (handicraft market) ~ antara barang kraf hasil penduduk tempatan di sabah.


Pasar Filipina di kota kinabalu (handicraft market)


Pasar Filipina di kota kinabalu (handicraft market) ~ aku memang suka tengok barang kraf yang macam2 bentuk dan rupa. Kebanyakan dibuat dari buluh, rotan, siput, kerang dan sumber alam yang lain. sesuai sangat dijadikan cenderahati.


Pasar Filipina di kota kinabalu (handicraft market)


gelang mutiara...pilihan yang banyak di sini

No comments: