Sunday, September 22, 2013

Jalan-Jalan Di Semporna Ocean Tourism Centre, Semporna


Jalan-Jalan Di Semporna Ocean Tourism Centre, Semporna
 
kali ni aku nak buat entry tentang pekan semporna pula. semporna cukup terkenal dengan pulau2nya yang cukup cantik. malah pulau sipadan dan mabul tersenarai dalam pulau2 yang tercantik di dunia. masyarakatnya berbilang suku-kaum dan anutan agama. tapi paling ramai penduduknya berbangsa bajau yang berasal dari selatan, barat laut dan barat daya kepulauan filipina. selain terkenal dengan aktiviti menyelam, semporna juga terkenal dengan acara regatta lepa iaitu pertandingan lumba perahu kecil.

aku ke sini masa raya hari tu, kebetulan nak pulang sandakan. pagi tu awal jugalah dari tawau sebab plan nak singgah pekan kunak dan lahad datu lagi. sampai semporna terpesona dengan rumah2 di tepi jalan...semua besar2 macam istana. hurmmm...kaya betul orang semporna ni. semua hasil mutiara dan rumpai laut agaknya. tempat mula2 aku pergi di semporna ocean tourism centre. di sini boleh tengok ikan yang besar2. ada juga hotel disediakan...restoran dan gerai2 menjual pelbagai kraftangan. mutiara pun ada juga dijual di gerai2 yang terdapat di kawasan ni.

Jalan-Jalan Di Semporna

Jalan-Jalan Di Semporna Ocean Tourism Centre, Semporna


aku habiskan masa lebih dari dua jam untuk lepak2 di sini. duduk2 melihat keindahan sekitar tempat ni. ada bot laju yang lalu...lepas tu dari situ nampak perkampungan yang berlatar belakangkan bukit bukau dan pokok2 kelapa. best sangat kalau berpeluang tinggal di sini...bertuah orang semporna dapat tinggal di tempat yang penuh dengan keindahan alam. masa di sini juga aku nampak masyarakat bajau laut yang masih mengamalkan kehidupan lama...tinggal dalam perahu. 

Jalan-Jalan Di Semporna Ocean Tourism Centre, Semporna

nampak tak baju pela'uh dalam perahu tu?

Jalan-Jalan Di Semporna Ocean Tourism Centre, Semporna

antara barang kraf yang banyak terjual di gerai sepanjang jambatan panjang ni

nanti aku buat entry tentang tempat yang namanya 'tampi-tampi'. kawasan tu terkenal sebab dulu tempat tu pernah menjadi lokasi pengambaran filem duyung...alaa...si apek dengan aspalela tu. tapi tunggu aku edit gambar dulu. malas sikit nak edit saiz gambar lagi. nak upload terus lambat sebab line internet di tempat aku ni tersangatlah 'lajunya' hehe. kali ni pun tak banyak gambar aku upload...malas nak tunggu lama2 depan lappy. stop dulu di sini...



3 novel dalam seminggu

bukan minggu ni tapi 2 minggu lepas, aku baca novel2 ni. ok je la...dah beli jadi baca je la. best tak best tu belakang kira yang penting baca sampai habis. tapi jujurnya aku tak berapa nak enjoy baca semuanya...sekadar oklah. cuma aku tak katalah 'jangan beli novel ni sebab tak best.' eh, itu macam jahat la pula kan. bagi aku semua novel tu ok, pembaca ni kan lain2 ada yang suka itu dan ada yang suka ini. sama macam novel2 ni la juga... kita tak boleh nak kata yang tak best pada kita, akan tak best juga pada orang lain..kan.

sinopsis? memandang sudah 2 minggu berlalu jadi aku dah lupa jalan cerita novel2 ni...dahsyat2. nak belek malas la pula. lagi pun blog orang lain banyak juga buat review pasal novel2 ni. apa lagi ya...sebenarnya ada satu lagi novel yang aku baca tajuknya hello, mr perfect. tapi lupa nak ambil gambar. lepas ni ingat nak lunaskan hutang buat entry tentang semporna. tu pun kalau masih rajin...wah! 3 entry dalam sehari hebat2 sangat2 hehe. tak kisahlah aku pun bukan selalu mengadap blog, kalau ada masa terluang je.



Novel Tertulis Buat Kita ~ Dhiya Zafira

Novel Tertulis Buat Kita ~ Dhiya Zafira

Salam pagi ahad, awal2 lagi dah mengadap blog...nak buat entry tentang novel2 yg aku dah baca. sejak minggu lepas nak buat tp tak ada masa pula. Novel Tertulis Buat Kita ~ Dhiya Zafira ni aku beli sebab suka heronya seorang tentera. Kisah ni sambungan dari novel jauh kau pergi. Tapi aku tak pernah baca novel tu pun. Dalam novel tertulis buat kita-dhiya zafira ni, mengisahkan tentang Jimmy (Mejar Najmi Hariri) yang menyamar sebagai orang biasa dan bercuti di Langkawi. Di sana dia bertemu dengan Auni dan jatuh cinta.

Auni tak suka tentera sebab abangnya mati kena tembak. Abang dia ni jahat tapi Auni tetap dendam dengan tentera. kebetulan yang bunuh abang Auni tu Jimmy. Jimmy menyamar sebab ada misi nak hapuskan saki baki kumpulan penjahat yang dia join dulu. Masa tu pun dia menyamar juga dan masa tulah dia geng dengan abang Auni. Auni dan Jimmy kahwin tapi lepas Auni tahu Jimmy tu pembunuh abangnya, dia pun perangkap Jimmy dan bersubahat dengan geng penjahat tu. 

Dia tembak Jimmy. Lepas tu Auni mengandung dia keguguran. Mulanya dia nak gugurkan anak tu sebab marah dengan Jimmy tapi dia insaflah konon2nya. Hubungan mereka makin tegang tapi endingnya mereka berbaik juga lepas semua kes selesai, mereka pergi lawat kubur abang Auni tu.

komen~tebal novel Tertulis Buat Kita ~ Dhiya Zafira ni, banyak babak2 aksi bersesuaian dengan cerita komando dengan penjahat. Aku tak berapa nak ingat babak2 yang sepenuhnya. Biasalah...aku ni cepat sangat lupa. Kebetulan masa ni ada beberapa novel lain yang aku baca. Habis cerita bercampur aduk...hihi. Nak belek buku tu semula, rasa malasla pula. Tapi novel ni memang bestlah juga. Tak rugi beli...aku pun memang suka Dhiya Zafira ni cuma tak semua novelnya aku ada.

Ok korang yang minat novel jenis macam ni, silalah beli novel Tertulis Buat Kita ~ Dhiya Zafira ni. Tak rugi beli tau...cerita best....

Monday, September 16, 2013

pekan menumbok


ini terminal feri di pekan menumbok. masa ni aku jalan2 je, bukan nak pergi labuan pun. kecil je pekan menumbok ni. oklah juga suasananya pun aman je. aku suka kawasan laut macam ni, panoramanya cukup indah dan menarik. bagi akulah peminat pantai dan laut. tempat ni terkenal juga dengan makanan lautnya. pekan menumbok ni terletak di muara sungai klias.

mengikut sejarah, kononnya nama pekan menumbok berasal dari seekor ikan besar (ikan menumbok) yang terdampar di perkampungan ini. ada juga yang mengatakan nama pekan menumbok ni di ambil dari kejadian pertembungan air sungai padas damit yang mengalir deras ke muara sungai dan bertembung dengan air laut yang pasang ketika tu. Pertembungan itu kononnya mengakibatkan tumbukan kuat dan deras di muara itu. dari situlah nama menumbok itu wujud.

daerah menumbok ini mempunyai keluasan 74 batu persegi atau 19,165 hektar terletak di barat daya negeri sabah, iaitu di bahagian pedalaman kawasan kuala penyu. jarak kk dengan pekan menumbok 165km. pekan menumbok juga berhadapan dengan pulau labuan dan menjadi pintu masuk untuk ke tanah besar sabah. terdapat 2 buah sungai utama di daerah menumbok ini iaitu sg klias dan sungai padas damit.
aku snap gambar rumah yang cantik tu


 jadual feri di pekan menumbok

terminal feri pekan menumbok

terminal feri pekan menumbok

 tepi jeti



 nun jauh di sana...

terminal feri pekan menumbok


pekan menumbok 

 ini gerai makan tempat aku singgah. biasa je, masakan pun ala-kadar je
tapi layanan dia bagus. ramah je pakcik tu...dia layan dia juga
yang masak

 ingatkan si tanggang je disumpah jadi batu...rupanya ada juga ketam, ikan, kerang, sotong dan 
penyu disumpah jadi batu...hahaha...derhaka juga rupanya dorang ni 

 aku ada kawan di kg.mempakul. apa khabar dia sekarang ya?


pekan menumbok

Novel Cinta Untuk Disewa ~ Lynn Dayana

Novel Cinta Untuk Disewa ~ Lynn Dayana

Ok story tentang novel Cinta untuk Disewa~Lynn Dayana ni...ramai juga watak2 dalam novel ni sampai aku rasa boring mula2 baca tu. Lagi pula nama2 dalam novel ni, especially heroinnya tak berapa berkenan dihatiku. Aku lagi suka kalau namanya Sofea je bukan Anis. Cerita ni bermula dengan majlis harijadi Anis yang dihadiri oleh rakan2 baiknya Amran, Hafiz dan Jenny. Seorang lagi rakan mereka Iskandar tak dapat hadir. 

Anis cintakan Iskandar tapi dia cuma bertepuk sebelah tangan. Kemudian Anis rapat dengan Kamal seorang anggota polis. Dia mula jatuh hati dengan Kamal tapi kemudian Kamal tidak memilihnya sebaliknya bertunang dengan bekas adik teman wanitanya. Anis kecewa dan mengajak Ashraff berkahwin. Kamal pula tiba2 nakkan Anis semula. Ada orang nak bunuh Anis tapi Kamal selamatkan dia. Tapi endingnya Anis pilih Ashraff juga dan Kamal berkahwin juga dengan adik bekas exgirlfriend dia tu. 

Komen~ secara jujurnya aku tak berapa nak enjoy dengan novel Cinta Untuk Disewa-Lynn Dayana ni kalau nak banding dengan novel2 dia yang lain tu. Tak tahu la kenapa...Tapi mungkin sebab nama heroin dia tu 'Anis' memang tak menarik dalam hati aku. Nasib baik juga Ashraff panggil dia Sofy...cuma watak Ashraff tu macam tak berapa nak menarik berbanding dengan kamal.

Apa pun aku tetap rasa novel Cinta Untuk Disewa~Lynn Dayana ni best...karya2 Lynn Dayana walaupun jalan cerita tak superb tapi cara penceritaan tu dan ayat2nya memang terbaik. Ayat2 pun matang, santai dan memang tak rugilah kalau beli novel ni. Cover pun sangat cantik...suka tengok. Ok, korang peminat novel tu silalah beli novel Cinta Untuk Disewa~Lynn Dayana ini.

Saturday, September 7, 2013

novel jodoh itu milik kita-sara aisha

novel jodoh itu milik kita-sara aisha

Lamanya aku tak update blog, ni gara2 busy dengan tugas2 seharian. baca novel pun tiada kesempatan. masa dekat puasa tu, ada juga kazen bagi pinjam beberapa novel tapi satu pun aku tak dapat baca sebab busy. tak apa, nanti lain kali je aku pinjam semula. sekarang ni dah tak berapa busy...so, ada masa baca novel. 

tak pasti ni novel jodoh itu milik kita~sara aisha baru ke lama tapi baru je my sis beli lepas keluar iklan drama farid kamil dan tiz zaqyah tu. biasalah kan, kalau novel dibuat drama memang ramailah yang cari novel tu. mula2 cari di eaton's dan popular tapi tak jumpa. jadi beli online la..alhamdulillah cepat je sampai dan dapat diskaun lagi.

sinopsis novel jodoh itu milik kita~sara aisha mengisahkan tentang dahlia yang ditinggalkan oleh syafiq di majlis perkahwinan mereka. untuk jaga maruah dahlia dan family, aariz (abang syafiq) menikahi dahlia. Aariz ni baru je pulang dari oversea...baik orangnya dan sangat sayangkan familynya. walaupun dia dan dahlia tak kenal tapi mereka berusaha untuk berbaik dan menjayakan perkahwinan mereka. mula2 mereka jalin hubungan sebagai kawan tapi lama2 tu saling cinta-mencintai.

syafiq pulang semula ke malaysia selepas gagal mendapatkan alya. alya ni ex girlfriend dia...syafiq ni jahat sikit, suka paksa orang dan dengkikan aariz. dia kejar alya pun bukan dia sungguh2 cinta...saja je dia nak buktikan pada aariz yang dia lebih baik dan ada sesuatu yang aariz takde. baginya aariz ni perampas apa yang dia ada. syafiq ni pun suka buat hal sebab tu ayah dia pun tak suka dia. mak dia je yang suka bagi muka pada dia. 

syafiq tambah tak puas hati bila tahu aariz kahwin dengan dahlia. dia cuba porak-perandakan perkahwinan abangnya. macam2 dia buat termasuk fitnah dan ugut aariz dengan dedahkan kisah silamnya. aariz ni anak angkat sebenarnya. mak dia orang filipina dan belajar sama2 dengan mak syafiq di oversea dulu. masa di sana mak aariz ni kena rogol oleh lima lelaki jahat. dia mengandung dan terlalu tertekan sebab tak ada pembelaan. family dia pun tak nak terima dia. tapi dia tetap lahirkan anak tu.

lepas 9 tahun, edna minta mak syafiq tu datang dan selamatkan anaknya. tapi mak syafiq terlambat, edna dah mati. cuma ada ezequiel seorang kanak2 yang sangat menderita masa tu. then, mak syafiq pun berusaha bawa ezequiel ke malaysia. sampaikan dia terpaksa bayar sejumla wang yang banyak pada nenek ezequiel yang jahat itu. akhirnya ezequiel dapat di bawa oleh mak syafiq dan memeluk islam dengan nama aariz daniel. sebab kisah ni aariz rasa rendah diri dan rasa tidak layak dengan dahlia. sampaikan dia nak bagi dahlia pada syafiq semula. 

nasib baiklah dahlia ni dah memang jatuh cinta dengan aariz, berusaha sangat untuk memperbaiki hubungan mereka biarpun aariz menjauhkan diri. tapi lama2 tu aariz pun ok je. cuma syafiq je masih kurang insafnya. lepas hampir2 nak buat onar pada dahlia sampaikan mak dia tak sedarkan diri...syafiq macam baik sikit tapi kemudian dia keluar negara dengan alasan nak cari diri sendiri, bukan sebab mak dia atau sebab aariz. entah apa2 je syafiq tu. hujung cerita, dahlia dan aariz dapat anak nama azfar. mereka bercadang nak pergi majlis kahwin joshua. the end la...

komen~ini kali pertama aku baca novel terbitan 'karya seni'...sebelum ni asyik baca novel alaf 21 je. ok juga la novel ni..kalau 5 bintang, aku bagi 3 setengah bintang...hehehe. sebagai novel pertama karya sara aisha...bagi aku memang dah ok sangat2 la. macam buka karya pertama je...boleh tahan penulis ni. actually aku bukan jenis yang suka baca novel dari penulis baru. aku lagi selesa baca karya penulis lama macam anis ayuni, kreisya reisya, lynn dayana... tapi kali ni memang aku tabik springgg la dekat penulis baru ni.

drama jodoh itu milik kita di astro...aku tak pasti cerita dia betul2 sama atau ada ditambah~kurang... rumah aku tak ada channel mustika. jadi tak nampaklah drama lakonan farid kamil dan tiz...cuma tengok iklan je. takpe, habis di mustika nanti mesti siar di 104 juga. tengoklah macam cerita adam hawa dan sehangat asmara tu...hujung2 dapat juga tengok di Ria. tapi dua2 drama ni aku tak minat nak tengok sebab tak berkenan dengan pelakon2nya.

gambar ni sumber~myartis.com