Tuesday, February 28, 2012

Taman Pertanian sabah di Tenom (Sabah Agriculture Park)


Taman Pertanian sabah di Tenom (Sabah Agriculture Park)

taman pertanian sabah, aku paling happy masa datang ke sini sebab dapat tengok macam2 jenis orkid. memang tak rancang pun nak masuk sini, sekadar pusing2 bandar tenom je. mula2 masuk, masa tu waktu operasi sebelah pagi dah tamat. jadi, kena tunggu jam 2 petang. nak keluar balik tak boleh sebab dah bagi tiket. sudahnya kenalah tunggu sampai 2 petang!

ramai juga pengunjung masa tu, lepak2 je sementara keretapi mini tu bergerak. ramai juga yang sewa basikal dan pusing2 kawasan taman pertanian sabah ni. sayangnya aku tak pandai naik basikal, jadi tengok je la orang main basikal.

jam 2 petang, ramai2 la naik kereta ala2 keretapi tu...then, pusing2 kawasan taman tu...taman orkid, buah2han, herba...apa lagi ye? lupalah...hehehe. aku tak dapat ambik banyak gambar sebab cas camera habis! jadi ambik guna hp je...tu pun hp pun dah nak habis cas juga...sob! sob!...apa2 pun kenangan sepanjang kat sini memang paling bestlah...


Taman Pertanian sabah di Tenom (Sabah Agriculture Park)


Taman Pertanian sabah di Tenom (Sabah Agriculture Park)


Taman Pertanian sabah di Tenom (Sabah Agriculture Park)


Taman Pertanian sabah di Tenom (Sabah Agriculture Park)


Taman Pertanian sabah di Tenom (Sabah Agriculture Park)


Taman Pertanian sabah di Tenom (Sabah Agriculture Park)


Taman Pertanian sabah di Tenom (Sabah Agriculture Park)


Taman Pertanian sabah di Tenom (Sabah Agriculture Park)


Taman Pertanian sabah di Tenom (Sabah Agriculture Park)


Taman Pertanian sabah di Tenom (Sabah Agriculture Park)



nak tahu lebih lanjut lagi tentang sabah agriculture park ni...klik je laman kat bawah ni

http://www.sabahtourism.com/sabah-malaysian-borneo/en/destination/46/
http://www.sabah.net.my/agripark

Istimewa dan cantiknya pemandangan di mesilau nature centre

first time ku pergi sini, mesilau nature centre. serius, sebelum ni aku memang tak tahu tempat ni wujud. hahaha, bikin malu urang sabah jak! cantik sangat pemandangan mesilau nature centre ni. ada tempat menginap, restoran, golf...tempat ni tak jauh dari kinabalu park, dalam 30 minit macam tu la.


pemandangan sebelum sampai ke mesilau


mesilau nature centre


mesilau nature centre


mesilau nature centre


mesilau nature centre antara tempat yang best di sabah


mesilau nature centre ~ padang golf


mesilau nature centre


mesilau nature centre


mesilau nature centre


mesilau nature centre

aku memang menghayati habis pemandangan cantik disepanjang jalan masuk kawasan ni...sampai dalam lagilah cantik dengan kabus...memang cantik dan indah sangat... subahanAllah. rasa macam kat luar negara pula...hehehe biasalah cuaca sejuk, pemandangan pun nampak lain.


mesilau nature centre


Istimewa dan cantiknya pemandangan di mesilau nature centre


Istimewa dan cantiknya pemandangan di mesilau nature centre


Istimewa dan cantiknya pemandangan di mesilau nature centre


Istimewa dan cantiknya pemandangan di mesilau nature centre


Istimewa dan cantiknya pemandangan di mesilau nature centre


Istimewa dan cantiknya pemandangan di mesilau nature centre


Istimewa dan cantiknya pemandangan mesilau nature centre


mesilau nature centre

tapi sayangnya tak dapat round kawasan tu semua sebab hujan....sob..sob..sob. gambar pun tak banyak sangat ambil masa tu. tapi apa2 pun puas hatilah juga sebab dapat pergi tempat cantik macam tu.


mesilau nature centre


mesilau nature centre


bulan madu di mesilau nature centre



mesilau nature centre

Sunday, February 26, 2012

blueberry cafe



mula2 tengok memang rasa best sebab pelakonnya intan ladyana dan aqasha. tak lama2 aku rasa macam tak best pula ceritanya. ending pun entah apa2.. story tentang Ben yang terlalu dikongkong oleh ibubapanya walaupun sudah 26tahun. dia kemudian jatuh cinta dengan melati seorang yang bermaruah tapi kemudian jadi lemah, bapa dikena caci maki pun dia tetap nak kawan dengan Ben juga. makbapa ben kaya, dan terlalu pandang hina pada orang lain.






then, ben dan melati pun lari. ini part yang aku fikir sangat2 'bengong'. lepas tu tiba2 insaf, memang la bagus tp macam tak lojik jer. aku rasa nak ketawa dengar dialog ben-melati masa di rumah api itu. patut makbapa ben yang 'kureng' tu yang insaf. aku memang rasa buang masa betul follow cerita ni dari awal.

lagi satu, tajuk blueberry cafe tu macam tak sesuai jer dengan jalan cerita ini. mati2 aku ingatkan melati akan buka cafe besar dan makbapa ben terkejut beruk melihat melati yang dihina2 tu berjaya jadi usahawan. tapi hampeh...nasib baiklah lokasi telefilem ini sangat cantik.

homestay di melaka...memang cantik...dekat pantai, rumah tu pula kawasannya memang mendamaikan. seronok betul kalau dapat buat rumah dekat pantai macam tu. maklumat lanjut tentang homestay tu klik je http://www.facebook.com/pages/HOMESTAY-KUALA-SG-BARU-MELAKA-SEA-FRONTAGE
credit utk gmbr http://www.budiey.com

Wednesday, February 22, 2012

lu'lu


sumber : google

baru2 ni aku ada tengok cerita lu'lu di ria. actually cerita ini bukan baru...tak silap tahun lepas punya cerita. ada beberapa kali astro tayang balik tapi aku tak pernah tengok cerita ini dari mula. asal tengok mesti cerita dah main separuh!

ceritanya biasa2 jer but yang biasa2, simple, happy ending ni lah story yang aku suka sebab dalam kehidupan sehari2 ni banyak perkara yang mengstresskan. my life pun tak seindah pelangi (tapi tetap bersyukur dengan apa yang ada...). so, dengan tengok story-mory yang happy macam lu'lu ni, bolehlah jadi terapi untuk menghilangkan stress dan buang cas negatif dalam diri ni.

aku tak suka sad ending, story yang berat2, penuh dengan konflik...bagi aku kehidupan realiti sudah cukup penuh dengan cabaran yang pelbagai sampai kekadang tu rasa tidak mampu menghadapinya. jadi, kenapa nak tambah stress dengan layan story yang berat2 or sad ending, kan. hehehe...tapi tu pandangan akulah. setiap manusia memang berbeza kemahuan dalam hati.


sumber : google

berbalik tentang lu'lu tu, aku suka jalan ceritanya. pelakon pun sangat2 cute...yana dan farid. ini kali pertama aku tengok mereka berlakon menjadi pasangan kekasih. ok juga la...memang sepadan pun. memang terhibur dengan watak yang mereka bawakan (lu'lu dan shauki). satu babak yang aku suka, masa shauki nak naik motor lu'lu tapi helmet cuma 1 tapi farid nak naik juga, lu'lu cakap "tak boleh, nanti kena saman." then farid terus kata, "takpe...saya kan kaya." hehehe...


sumber : google

cuma aku tak berapa berkena dengan rambut yana dalam lu'lu ni...kalau guna rambut sebenar kan lagi comel. ni guna rambut palsu...semacam je aku tengok. tapi apa2 pun, aku memang suka cerita ni. kalau difilemkan lagi la best. tapi biarlah pelakon2nya tetap yang asal...yana dan farid. kalau orang lain yang dapat watak shauki, baik tak payah filemkan...^______^

persoalan tentang IKHLAS

IKHLAS adalah paling tinggi selepas iman. Ia adalah rahsia Tuhan hinggakan para malaikat pun tidak tahu dan yang empunya diri pun tidak dapat mengesannya.

Ia adalah penentu samada amalan diterima atau ditolak.

Ada para sahabat apabila mendengar tentang ikhlas menangis mereka. Mereka merasa tidak selamat, rasanya tidak mungkin dapat perolehinya yang begitu tinggi nilainya kerana susahnya mendapat sifat ikhlas.

Islam tidak membenarkan seseorang mengaku ikhlas.

Siapa yang mengaku ikhlas walaupun sebelum ini ikhlas, automatik, ikhlasnya terbatal.

Contoh-contoh bagaimana yang dikatakan mengaku ikhlas: Membantu seseorang sambil berkata,

"Ambillah, saya ikhlas…"

Menolong seseorang tapi pertolongannya ditolak.

"Saya tolong awak ini ikhlas, tapi sedih, awak menolak.."

Dalam menulis surat kita selalu mengakhiri dengan tandatangan, "Yang ikhlas." "Yang Benar."

Dalam Islam, mengaku baik adalah salah. Siapa yang mengaku ikhlas, siang-siang lagi terbatal. Tiada siapa yang mengetahui siapa yang ikhlas sekalipun yang empunya diri.

Tiada siapa yang berhak mengaku ikhlas, Cuma berusaha moga-moga jadi ikhlas dan moga-moga diterima Allah.

Erti Ikhlas

Murni, bersih, jenis dia sahaja, tidak bercampur jenis-jenis yang lain. Tidak dinodai seperti air yang tidak bercampur dengan sabun, tepung, sebab apabila sudah bercampur dengan benda lain, sudah tidak khalis lagi (tidak pure).

Begitulah dalam beramal, solat, zakat, baca Quran,mengajar, berdakwah, menolong, motivasi, forum, ceramah, belajar, semata-mata kerana Allah: kerana suruhan-Nya kerana keredhaan-Nya kerana arahan-Nya kerana mentaati-Nya kerana patuh pada-Nya

Jadi, perkara di atas adalah dari sebab atau kerana-Nya yang satu, tujuan
satu, dan didorong oleh yang satu iaitu Allah. Abdikan diri kerana Allah,
tidak dicampur atau bercampur selain Allah - itulah ikhlas - dorongannya
satu.

Apa yang nak berlaku atau nak jadi atau tidak jadi, tidak timbul sama sekali sebab niat semata-mata kerana Allah.

Sekiranya niat, dorongannya telah tercampur atau terselit niat-niat yang lain dari Allah seperti kerana riak, megah, glamor, pangkat, orang minta, takut orang tidak suka, mental exercise, boring tinggal di rumah, undi, uji kemampuan, hendak berlawan, hendakkan piala, hadiah, kerana kawan - maka ia tidak khalis atau ikhlas telah ternoda. Dengan itu boleh jatuh syirik khafi.

Di akhirat nanti Allah menyuruh dia meminta pada orang yang dia niat kerananya. Allah tidak balas kebaikan itu kerana ia mempunyai "kerana-kerana" yang selain dari "kerana Allah".

Untuk ikhlas, sebenarnya amat susah sekali terutama yang ada kaitan kepentingan umum atau orang ramai yakni yang terdedah kepada pandangan umum seperti berdakwah, mengajar, gotong-royong, baca Al-Quran di depan orang, forum, upacara memberi hadiah - lebih-lebih lagi orang yang tidak memikirkan hati lalu hati dibiar dan terbiar.

Jarang diambil kira, selalunya ramai yang terjebak.

Khususul Nafs - kepentingan diri seperti ingin popular, disedari atau tidak kerana kurang menyuluh hati. Awal-awal lagi nawaitu (niat) telah rosak seperti membuat rumah di atas lumpur.

Ada tiga jenis kerosakan yang berlaku pada 3 jenis kedudukan:

- awal
- pertengahan
- akhir

Kerosakan awal contohnya seperti berdakwah. Sebelum memberi ceramah, hati kecilnya berkata:

"Inilah masanya nak jadi popular" "Aku akan jadi terkenal…" "Dengan ceramah ini dapatlah duit poket."

Ada juga yang berniat untuk menghentam seseorang atau golongan tertentu sebelum berceramah, akibatnya rosaklah ikhlasnya ibarat orang yang melukis di atas air.

Kerosakan pertengahan pula contohnya niat untuk berceramah sudah baik tetapi sewaktu berceramah, ada pendengar yang angguk-angguk atau ada yang menangis kerana mendengar ceramah yang memberi kesan itu hingga hati kecil kita berkata: "Hebat juga aku hingga ada orang boleh terima ceramah ini dan ada pula yang menangis."

Kerosakan akhir pula contohnya niat dan sewaktu berceramah tidak ada apa-apa yang rosak, berjalan dengan baik tetapi sewaktu balik dari berceramah ada kawan yang datang bersama di dalam kereta berkata: "Hebat betul ceramah ustaz tadi hingga ada yang menangis."

Waktu itu maka datanglah rasa ujub hingga lupa ia semua itu datang dari Allah jua. Sepatutnya ia merasa malu kerana ini semua bukan dari dirinya tetapi hakikatnya dari Allah. Orang begitu ibarat membangunkan rumah tiba-tiba siap sahaja rumah itu terus runtuh.

Orang ramai yang mendengar ceramah tersebut juga tidak berubah sebab hati sudah cacat. Mereka memuji kita, tetapi tetap tidak berubah sebab dari rasa riak. Sifat taqwa sudah ternafi. Oleh itu buatlah kerja-kerja dengan penuh tawadhuk, takut dan cemas samada diterima amalan kita atau ditolak.

credit http://mr-tazkirah.blogspot.com

Monday, February 20, 2012

Video clips drama bersiri "MUSIM KIRANA" di TV1


sumber : yutube

Musim Kirana mengisahkan Zara lakonan Zrynn Min berdepan konflik cinta dan status anak luar nikah. Zara berasal dari Cameron Highlands berhijrah ke Kuala Lumpur dan bekerja di sebuah hotel.

Di situ, dia berkenalan dengan Johan (Zain Hamid) yang tertarik melamar Zara sebagai pasangan hidup. Namun konflik tercetus apabila ibu bapa Johan (Wan Nor Azlin dan Shaharuddin Thamby) yang mengusahakan kedai emas tidak menerima kehadiran Zara selepas mengetahui status gadis pilihan anaknya itu.


sumber : google

Dramatik drama ini bermula apabila perhubungan cinta antara Zara dengan Johan terhalang. Situasi bertambah rumit selepas Johan terbabit dalam kemalangan dan mengalami amnesia.

Kesempatan itu digunakan ibu Johan untuk menjodohkan anaknya itu dengan Doktor Laila (Emelda Rosmila) dan menipu Zara mengatakan Johan sudah meninggal dunia.

p/s seronok tengok drama ni sebab zain ruffedge jadi hero...

Sunday, February 12, 2012

adam dan hawa


sumber : google

seperti semua orang dah tahu novel adam dan hawa-aisya sofea akan dibuat drama. mengikut apa yang aku baca, drama ni 80 episod dan lokasinya di 3 negara...perth australia, taj mahal india dan di mekkah. wow....hebatkan?

pelakonnya...dari tahun lepas lagi semua orang dah tahu aaron aziz yang dapat watak adam mukriz. actually aku tak suka... sebab aaron bukan pelakon yang aku minat. lagi pun bosanlah sebab asyik dia saja yang dapat jadi hero novel. adam dalam novel kacukan melayu-inggeris sedangkan aaron muka melayu asli. macam tak padan langsung. tapi takpe lah...relakan je la dia dengan watak tu. dah rezeki dia kan. maybe rambut aaron akan berwarna perang...bagi nampak dia berdarah melayu inggeris. bila terbayang dia berambut perang dengan watak macho seorang pilot, rasa wow...lah juga, hebat2...


sumber : google
tapi bila masuk heroin? aku terus tak rasa wow! lemas sangat2 bila tahu watak tu dipegang oleh nadiya nisa. aku sebenarnya tak kisahlah siapa yang pegang watak ain hawani asalkan bukan rita rudaini, fauziah ghous or nora danish. aku tak suka dorang ni....boring tengok lakonan mereka. tapi bila tahu nadiya nisaa yang dapat watak tu, memang kecewalah. ingatkan pelakon2 baru yang fresh macam neelofa ke...

pada aku memang sangat2 tak sesuai dia dengan aaron aziz. jauh sekali pegang watak hawa tu. tapi nak buat macam mana, dah dia yang dipilih oleh producer drama tu. kita penonton ni terpaksalah terima je. takpe lah bagi peluang pelakon baru. mungkin lakonan mantapnya akan membuat dia sangat2 cantik sebagai hawa, kan. tunggu je la...



Saturday, February 11, 2012

berakhirnya kisah suffian


sumber : google

aku masih lagi dilanda gelombang drama Gemersik Kalbu, sebab tu hari ni pun aku masih lagi buat entry berkaitan drama tu.drama Gemersik Kalbu dah tamat, makanya tiada lagilah wajah2 nakal suffian kat tv. aku nak cakap banyak banyak tentang suffian ni. secara jujurnya masa aku baca novel Gemersik Kalbu ni, aku taklah tergila2kan suffian. bagi aku wataknya tak sehebat syahE dalam novel kisah kasih (kreisya Reisya) atau nadzmi dalam novel manisnya cinta (anis ayuni).

tapi sebab dia hero, aku suka jugalah tapi tak rasa sangat teruja. biasa2 saja...tak meninggalkan kesan dihati. hanya selepas tengok drama Gemersik Kalbu, melihat telatah suffian yang dibawakan oleh aqasha...rasa sangat2 menarik pula. terus rasa jatuh cinta pada suffian. malah bila aku baca balik novel itu, aku mula rasa watak suffian sangat2 menarik sebenarnya.

macam mana pun aku rasa suffian dalam drama lagi sangat menarik, nakal, romantik dan berani. paling best suffian dalam tv sangat2 cool dan tak melenting bila tahu raihana curang. dia sentiasa sabar menghadapi kebencian raihana dan terus berusaha meraih cinta gadis idamannya itu. dalam babak2 nak habis tu pula, suffian menghadiahkan tanah di layangan tu untuk raihana. semua sebab dia faham raihana yang terlalu sayangkan anak2 yatim di situ. betul2 sangat mengujakan...mana nak cari lelaki macam tu sekarang ini? mungkin cuma jumpa dalam novel je.


sumber : google

memang terasa organ dalam badan cair bila tengok suffian yang dalam drama ni. kalau dalam novel kita sendiri yang bayangkan rupa si hero...otak berkerja keras bagi hero nampak superb dalam bayangan sendiri. tapi kalau kat tv...visual memang warna-warni, terang dan sedia ada hero yang cun dan mengancam. maybe tu yang buat suffian dalam drama terlebih2 menarik...hehehe. tu pendapat akulah. tapi bagi aku baik novel atau drama, masing2 ada kelebihannya.

aqasha? aku rasa dia ni sangat2lah cute sebagai suffian. watak suffian tu aku rasa sangat2 membawa tuah pada dia. kerana drama ni buat ramai perempuan tercuit hati dengan kenakalannya. mungkin juga sebab drama ni, nama dia lagi bertambah2 dikenali oleh generasi muda yang sekarang ni kebanyakannya tergila2kan pelakon2 korea tu.


sumber : google

sebelum ni aku perasan drama2 lakonan aqasha macam tak menarik langsung. kurang menyerlah biarpun dia pegang watak hero. contoh macam drama jangan bunuh matahariku dan drama metafora. sangat2 boring! macam takde kesan apa2 pun...walaupun aku dah cuba merasainya! berbanding dengan watak suffian dalam Gemersik Kalbu...tengok kejap pun terus nak melekat depan tv. memang terbaik....tak tahu nak kata apa...sweet, romantik, loving, noty sangat2. mungkin watak yang sangat2 berbeza inilah yang buat aqasha sangat2 lain dalam GK ni.

selepas ni, aku tak pasti sama ada nak tengok lagi lakonan aqasha. kalau ada drama yang aqasha bawa watak nakal macam dalam GK...mungkin akan tengok juga. tu pun kalau heroin dia cute macam siti saleha, diana daniella atau neelofa. nanti dalam drama tu, biarlah aqasha nyanyi macam dalam GK...mungkin lagu 'rhapsody kekasih'

Friday, February 10, 2012

resipi milo ice with love


Resipi Milo Ice With Love

teringat salah satu babak dalam Gemersik Kalbu (episod akhir) ...milo ice with love 1... :))) milo sejuk ni memang sedap diminum sambil layan lagu ~inginku gigit2 cuping telinga kecilmu... :)))

Resipi Milo Ice With Love

10 kiub ais
2 sudu milo
susu pekat
Air masak 1 gelas

Cara Membuatnya

Bancuh air masak dengan susu pekat dan milo. tabur lagi sedikit milo atas air tu...jadi macam milo taburlah. Lepas tu letak kiub2 ais tu. Ok siap sudah Milo Ice With Love... Hehe...resipi la sangat...


Thursday, February 9, 2012

gemersik kalbu (slot akasia tv3)-episod akhir


sumber : google

gemersik kalbu dah tamat tadi. rasa sedih biarpun excited sangat nak tahu endingnya. maklumlah jalan ceritanya memang agak berbeza dari novel. tapi ending tadi memang superb! romantik habis...suka sangat semua part dalam episod akhir tadi.

tapi babak yang paling tunggu2 ialah di mana suffian menerangkan hal sebenarnya tentang kejadian malam itu. suffian tak ada pun sentuh raihana (plan B) waktu tu. ingatkan raihana happy bila tahu hal tu, rupanya tak...tambah dia mengamuk sampai lari balik layangan. siap jumpa hisham, mamat poyo tu!

tapi babak lepas tu macam kalang-kabut sikit...macam nak bagi cerita cepat habis je. tup2 suffian dah muncul di layangan masa raihana menziarahi kubur wan ariffin. tapi kebanyakan drama pun episod akhir memang tak berapa kemas sebab nak cepat habis kan.

takpe lah juga sebab aku rasa ending pun sangat2 menarik dan memang puas hati tengok. agak kelakar babak2 akhir tu. waktu raihana pura2 sakit perut. suffian panik sampai tak ingat no ambulance...hahahaha. tapi part ini memang menarik, pandai raihana kenakan suffian...so sweet.

lepas ini aku pasti akan merindui GK. tiada lagilah aku lepak depan tv tiap 7mlm. manalah nak tengok kenakalan suffian dan kedegilan ana lagi? baru je habis tengok, dah rindu dengan mereka...

sumber : google


sumber : google


sumber : google


sumber : google


sumber : google


sumber : google


sumber : google


sumber : google

ini babak2 dalam GK, aku cilok kat google semuanya. saja letak sini sebagai kenangan terindah...kononlah.