Friday, December 28, 2012

adaptasi novel anis ayuni BAYANGAN RINDU

adaptasi novel anis ayuni BAYANGAN RINDU

sejak aku tahu novel bayangan rindu-anis ayuni ni bakal diadaptasi ke telefilem, aku memang teruja sangat2 sebab ini novel anis ayuni yang aku suka juga selain novel kau kekasihku. mula2 dulu aku harap farid kamil yang dapat jadi kiew@umar aisy sbb wajah ada iras2 cina la sikit kan...kulit farid pun putih. but lama2 aku boring pula dgn farid so aku terbayang, biar aqasha jak jadi kiew. kira sesuai sangat la sbb ciri2 kiew memang ada pada aqasha. lagi pun aqasha memang nampak sweet kalau bawa watak romantik2 ni.

tp tadi masa buka twitter, tertengok la pula twitter zain (ruffedge)...tentang bayangan rindu telefilem untuk astro. wah! tak sangka penggambaran dah dibuat pun. paling aku terkejut, beto jadi umar aisy dan nad zainal jadi iddya. aduiii...frust betul. kenapa la watak hero2 macho boleh diberi pada beto? dan nad zainal pula dapat jadi iddya? bagi aku memanglah kalau dari segi bakat kedua2nya sangat2 'terbaik dan superb. tp kalau dari segi rupa.........opss, bukan beto tak hensem, cute apa dia ni klu senyum. nad pun lawa juga cuma klu la boleh, aku mau pelakon yg lebih hensem dan lawa gitu...tu sbb aku pilih aqasha dan fazura ke, nur fathia ke..neelofa ke...err ayu raudha pun ok juga.

sayangnya harapan hanya tinggal harapan. tak apalah, mungkin takde rezeki nak tengok aqasha jadi hero untuk adaptasi novel lagi. beto pun beto la...janji bukan nazim othman! apa2 pun harap2 la telemovie bayangan rindu ni best macam novelnya. kalau ceritanya lari sikit dr novel pun tak kisahlah..janji memuaskan. gambar kat bawah ni aku ambik dr instagram nad zainal. nak baca sinopsis penuh novel bayangan rindu klik SINI ok.

adaptasi novel anis ayuni BAYANGAN RINDU

                                             adaptasi novel anis ayuni BAYANGAN RINDU



Thursday, December 6, 2012

kisah si ratu rock dengan si pilot

semalam aku ada tengok majlis kahwin ella di 104. seronoklah pula dengar kisah pertemuan dan percintaan mereka. walaupun usia berbeza tapi nampak sangat keserasian mereka berdua. azhar pun nampak rock2 sikit dan pandai main gitar lagi. best tengok dia main gitar dengan ella nyanyi. 
sumber : google

sumber : google

rupanya pertemuan pertama mereka di sutera harbour kk. malah ella selalu turun kk untuk undangan menyanyi plus nak jumpa azhar. hehehe...tak sangka betul. mesti SABAH banyak meninggalkan kenangan manis pada pasangan ni. nasib baiklah mereka tak daki gunung kinabalu, kalau tak mesti ala2 drama dejavu kinabalu :D 

sumber : google
part paling aku  rasa tersentuh sikit, masa ella dan azhar cerita...ella ada show di terengganu, azhar call bos dan kawan2nya minta tukar, semata2 nak bawa  flight yang ella naik dari terengganu tu. dalam penerbangan tu, azhar keluar jumpa ella dan ajak ella masuk di kokpit. ella sendiri teruja dengan perlakuan azhar tu. memang bertuahlah ella dapat pilot firefly tu. 

aku terus teringat novel lama anis ayuni 'manisnya cinta'...kisah ifti liyana yang tak tahu   boyfriend dia nazmi tu pilot airbush. nazmi pun bawa flight yang ifti naik masa pulang dari melancong di luar negara.

sumber : google

Wednesday, December 5, 2012

jangan


Jangan terlalu susah hati dengan urusan dunia.
Akhirat itu lebih utama
dan hidup di sana lebih lama dan kekal selamanya

Jangan sengaja lewatkan solat.
Perbuatan ini Allah tidak suka.
Kalau tertidur lain cerita.

Jangan tidur selepas solat Subuh, nanti
rezeki mahal(kerana berpagi-pagi itu membuka pintu  berkat).

Jangan makan tanpa membaca BISMILLAH dan doa makan.
Nanti rezeki kita dikongsi syaitan.

Jangan keluar rumah
tanpa niat untuk membuat kebaikan.
Takut-takut kita mati dalam
perjalanan.

Jangan biarkan mata liar di perjalanan.
Nanti hati kita gelap diselaputi dosa.

Jangan menangguh taubat bila berbuat
dosa kerana mati boleh datang
bila-bila masa.

Jangan ego untuk meminta maaf pada
ibu bapa dan sesama manusia
kalau memang kita bersalah...

Jangan mengumpat sesama rakan
taulan. Nanti rosak persahabatan kita
hilang bahagia.

Jangan lupa bergantung kepada ALLAH
dalam setiap kerja kita.  Nanti kita sombong apabila berjaya.
Kalau gagal kecewa pula.

Jangan bakhil untuk bersedekah.
Sedekah itu memanjangkan umur
dan memurahkan rezeki kita.

Jangan banyak ketawa. Nanti mati jiwa.

Jangan biasakan berbohong, kerana ia adalah
ciri-ciri munafik dan
menghilangkan kasih orang kepada kita.

Jangan suka menganiaya manusia atau haiwan. Doa
makhluk yang teraniaya
cepat dimakbulkan ALLAH.

Jangan terlalu susah hati dengan urusan dunia.
Akhirat itu lebih utama
dan hidup di sana lebih lama dan kekal selamanya.

Jangan mempertikaikan kenapa ISLAM itu berkata JANGAN.
Sebab semuanya untuk keselamatan kita. ALLAH lebih tahu apa yang terbaik
untuk hamba ciptaanNya.

Tuesday, December 4, 2012

sandakan dan sejarahnya

serba sedikit tentang sejarah daerah sandakan. elopura atau sandakan ditubuhkan pada 21 jun 1879 oleh inggeris bernama william b. pryer yang juga merupakan residensi pantai timur sabah, semasa pemerintahan syarikat berpaigam borneo utara british. sandakan diisytiharkan sebagai ibu negeri borneo utara yang kedua pada tahun 1884.
sumber : google

syarikat tertua di sandaka ditubuhkan pada tahun 1882, dan sekolah st.mary merupakan sekolah tertua di sabah yang ditubuhkan  pada tahun 1887. pada tahun 1883 sebuah surat khabar bulanan, british north borneo herald diterbitkan sehingga kependudukan jepun pada tahun 1942.
sementara itu perkhidmatan telefon telah beroperasi di sandakan seawal-awalnya pada tahun 1896 komunikasi telegraf di antara sandakan dengan united kingdom telah ditubuhkan dengan aktifnya pada 8 april 1897.

bandar sandakan telah siap dibangunkan pada tahun 1930 dan menjadi tumpunan perdagangan antarabangsa sehingga ia digelar 'little hong kong of borneo'. jalan raya telah diturap buat kali pertama pada 1899 ddan kereta bermoto diperkenalkan di sandakan seawal tahun 1912. bekalan elektrik diperkenalkan pada tahun 1909. pada 1923, sandakan telah dipasangkan dengan pertukaran telefon automatik antarabangsa yang terawal di sabah dan juga lebih awal dari hong kong di shanghai. kelab golf pula ditubuhkan pada tahun 1917.
sumber : google

bagaimana pun, bandar sandakan telah mengalami perubahan setelah ranap musnah dibom oleh tentera bersekutu semasa perang dunia kedua. selepas mencapai kemerdekaan, sandakan telah menampakan rupa wajah yang baru dengan pembangunan mapan yang dapat kita lihat pada masa kini

Thursday, October 11, 2012

kita pernah

Kita pernah "DILUKAI" 
dan mungkin pernah "MELUKAI"
tapi karena itu kita BELAJAR tentang bagaimana cara menghargai, menerima, berkorban dan memperhatikan.

Kita pernah "DIBOHONGI" 
dan mungkin pernah "MEMBOHONGI" 
tapi dari itu kita belajar bagaimana sakitnya rasa dibohongi 
dan tentang KEJUJURAN.

Andaikan kita tidak pernah melakukan kesalahan dalam hidup ini, mungkin kita tidak pernah belajar a
rti diri MEMINTA MAAF dan MEMBERI MAAF.

Setiap waktu yang telah kita habiskan dalam hidup ini, tidak akan terulang kembali. Namun ada satu hal yang masih tetap bisa kita lakukan, yaitu BELAJAR dari masa lalu untuk hari ESOK yang lebih baik.

Hidup adalah proses
Hidup adalah belajar
Tanpa ada batas umur
Tanpa ada kata tua.

JATUH, berdiri lagi KALAH,
mencoba lagi GAGAL,
bangkit lagi Sampai Allah memanggil:
"Waktunya PULANG".





kredit 
http://www.facebook.com/pages/Cinta-Dan-Anugerah-Tuhan

Monday, March 5, 2012

tamu papar


tamu papar

sabah memang terkenal dengan tamunya. antara tamu yang popular tamu di jalan gaya kk tapi tempat aku jalan ni bukan di gaya street tapi ini tamu di papar. aku suka di sini sebab boleh beli kuih2 kering. harga kira mahal juga la tapi berbaloi sebab semua sedap2 dan produk pun hasil orang tempatan.

sayur2 dan buah pun murah agak murah di sini. selain terkenal dengan kuih2 keringnya papar juga terkenal dengan belacannya. bagi aku belacan sama je tapi ramai pula kata belacan papar ni sedap dan antara yang terbaik di sabah. no komen la sebab aku bukan pengemar belacan hehehe. tapi apa yang aku tahu belacan biasa dibuat dari udang, kan. belacan papar pula dibuat dari udang halus. kalau kat tempat aku dipanggil berubuk. tak pastilah nama lainnya.

antara kuih kering yang paling popular di sini ialah kuih cincin. semua gerai pun ada jual kuih ini. ada pek kecil, pek besar pun ada juga. pilih je mana2 yang kita suka. kalau beli banyak biasa peniaga bagi lagi 1 atau 2 pek free.


tamu papar ~ kuih lidah dan sarang semut


tamu papar ~ inilah kuih cincin. memang terkenal di daerah papar. kuih cincin juga sangat sinonim dengan suku kaum brunei di sini


tamu papar ~ kuih lidah, ni pun top di sabah...


tamu papar ~ satu gerai ke satu gerai


tamu papar ~ jom pilih2 kuih


tamu papar ~ kuih2 kering yang di pek dalam plastik

ini juga antara kuih yang banyak dijual di sini. kuih gelang atau donut urang putih bilang...hehehe. tapi aku tak berapa suka makan kuih gelang sebab jemu. tapi aku suka makan kuih keria. kuih keria di gerai ni memang sedap...menyesal aku tak beli banyak2


tamu papar ~ antara kuih-muih yang banyak terdapat di tamu, papar.

Saturday, March 3, 2012

Pasar Filipina di kota kinabalu (handicraft market)


Pasar Filipina di kota kinabalu (handicraft market)

handicraft market di kk atau lebih dikenali sebagai pasar filipina memang cukup terkenal bagi siapa2 yang suka barang2 kraft. pasar filipina ni juga banyak jual mutiara. aku memang suka jalan2 di pasar filipina ni sebab boleh tengok pelbagai kraf sabah yang cantik2.

kalau ada yang berkenan dihati, bolehlah beli tapi kena hati2 la, terutamanya pelancong luar sebab harga di sini agak mahal. kalau pandai tawar2 memang tiada masalah, boleh dapat murah. pasar filipina ni dekat dengan pasar ikan masin dan pasar besar kk. dekat kk plaza dan center point la juga, area sinsuran.

ada lagi yang best di pasar filipina, ada tempat repair seluar jeans...jahit dan potong seluar jeans. memang tempat ni terkenal dengan jahit2 jeans...hehehe. selalunya tukang repair seluar ni duduk2 depan (luar pasar) dengan mesin jahit dorang. Kebanyakan tukang jahit tu memang orang suluk atau bajau filipina. tapi aku lupa pula snap gambar dorg.

pasar filipina ni kalau malam terkenal juga sebab banyak gerai ikan bakar dan seafood. kebanyakan pengunjung pelancong dari luar...macam dari west. Mungkin sebab di semenanjung makan laut agak mahal jadi bila datang sabah, dorang ambil kesempatan makan seafood puas2.

cuma aku nak cakaplah, bagi orang tempatan pasar filipina tak termasuk pun dalam senarai tempat makan yang sedap atau murah. banyak lagi tempat dan restoran2 di sekitar bandar kk yang menyajikan seafood dan ikan bakar yang SEDAP, MURAH dan paling penting BERSIH. BERSIH maksudnya terjamin kebersihan semua makanan dan minuman kat tempat tu. bukan aku kata pasar filipina tu semua gerainya tak jaga kebersihan tapi...biasa tempat macam tu memang selalu ada masalah kebersihan. kalau korang dari west, apa kata pergi aje makan di sempelang...ada restoran ikan bakar kat sana. tempat ni memang popular bagi orang tempatan. tak pun makan saja di anjung senja atau di anjung selera (tanjung aru).

Pasar Filipina di kota kinabalu (handicraft market)

jalan-jalan di pasar filipina (handicraft market), kota kinabalu


Pasar Filipina di kota kinabalu (handicraft market) ~ antara barang kraf hasil penduduk tempatan di sabah.


Pasar Filipina di kota kinabalu (handicraft market)


Pasar Filipina di kota kinabalu (handicraft market) ~ aku memang suka tengok barang kraf yang macam2 bentuk dan rupa. Kebanyakan dibuat dari buluh, rotan, siput, kerang dan sumber alam yang lain. sesuai sangat dijadikan cenderahati.


Pasar Filipina di kota kinabalu (handicraft market)






gelang mutiara...pilihan yang banyak di sini

Thursday, March 1, 2012

Tanjung Simpang Mengayau ( Tip Of Borneo )


Tanjung Simpang Mengayau ( Tip Of Borneo )

dah lama aku nak pergi sini, akhirnya tercapai juga niat tu. tanjung simpang mengayau yang terletak di kudat juga dikenali sebagai tip of borneo ni memang cukup terkenal dikalangan pelancong asing dan tempatan. tempat ni selalu keluar kat tv. istimewanya tempat ini, ianya penghujung benua borneo (utara). lagi satu tanjung ini merupakan pertemuan laut china selatan dan laut sulu. bestkan? memang teruja la bila sampai walaupun masa tu sangat penat. perjalanan berjam2 dari beaufort memang berbaloi bila melihat keindahan tempat ini.

tengok ombak2 yang menghempas batu2 besar dibawah tu, memang mengasyikkan. cantik sangat la pemandangan kat sini. sebenarnya frust jugalah sebab gambar yang aku ambil semuanya kabur. maklumlah ambil gambar cuma guna hp murahan saja. camera tak ada.

tapi takpe la, tak clear pun takpe...janji ada gambar sebagai kenangan. sebelum balik sempat singgah di pantainya. cantik ombaknya sangat putih dengan air laut yang bersih ala2 kehijauan aku tengok. memang cantiklah. patut ramai pelancong luar tinggal di resort yang banyak terdapat di situ.
Tanjung Simpang Mengayau ( Tip Of Borneo )
 

Tanjung Simpang Mengayau ( Tip Of Borneo )



Tanjung Simpang Mengayau ( Tip Of Borneo )


Tanjung Simpang Mengayau ( Tip Of Borneo )


Tanjung Simpang Mengayau ( Tip Of Borneo )


Tanjung Simpang Mengayau ( Tip Of Borneo )


Tanjung Simpang Mengayau ( Tip Of Borneo )


Tanjung Simpang Mengayau ( Tip Of Borneo )


Tanjung Simpang Mengayau ( Tip Of Borneo )


Tanjung Simpang Mengayau ( Tip Of Borneo )


Tanjung Simpang Mengayau ( Tip Of Borneo )


Tanjung Simpang Mengayau ( Tip Of Borneo )


Tanjung Simpang Mengayau ( Tip Of Borneo )


Tanjung Simpang Mengayau ( Tip Of Borneo )


Tanjung Simpang Mengayau ( Tip Of Borneo )


Tanjung Simpang Mengayau ( Tip Of Borneo )


Tanjung Simpang Mengayau ( Tip Of Borneo )


Tanjung Simpang Mengayau ( Tip Of Borneo )


ini bukan kereta kita ye...kereta pengantin yang buat pengambaran kat sini, masa tu kami dah nak balik pun. best juga mengabadikan pemandangan cantik kat sini dalam potret perkahwinan. tanjung simpang mengayau (tip of borneo) ni memang selalu jadi pilihan untuk pengantin mengabadikan gambar perkahwinan. Jurugambar pun selalu juga berkampung di sini. biasalah pemandangan di tanjung simpang mengayau ni memang cukup cantik dan menarik.



Tanjung Simpang Mengayau ( Tip Of Borneo )


Tanjung Simpang Mengayau ( Tip Of Borneo )


Tanjung Simpang Mengayau ( Tip Of Borneo )


kalau nak tahun lebih lanjut tentang tanjung simpang mengayau atau tempat menginap klik laman kat bawah ni..

http://www.sabahtravelguide.com/mapguide/default.asp?page=kudat
http://www.sabahtourism.com/sabah-malaysian-borneo/en/destination/76-the-tip-of-borneo-tanjung-simpang-mengayau/
http://tipofborneoresort.com/


Tuesday, February 28, 2012

Taman Pertanian sabah di Tenom (Sabah Agriculture Park)


Taman Pertanian sabah di Tenom (Sabah Agriculture Park)

taman pertanian sabah, aku paling happy masa datang ke sini sebab dapat tengok macam2 jenis orkid. memang tak rancang pun nak masuk sini, sekadar pusing2 bandar tenom je. mula2 masuk, masa tu waktu operasi sebelah pagi dah tamat. jadi, kena tunggu jam 2 petang. nak keluar balik tak boleh sebab dah bagi tiket. sudahnya kenalah tunggu sampai 2 petang!

ramai juga pengunjung masa tu, lepak2 je sementara keretapi mini tu bergerak. ramai juga yang sewa basikal dan pusing2 kawasan taman pertanian sabah ni. sayangnya aku tak pandai naik basikal, jadi tengok je la orang main basikal.

jam 2 petang, ramai2 la naik kereta ala2 keretapi tu...then, pusing2 kawasan taman tu...taman orkid, buah2han, herba...apa lagi ye? lupalah...hehehe. aku tak dapat ambik banyak gambar sebab cas camera habis! jadi ambik guna hp je...tu pun hp pun dah nak habis cas juga...sob! sob!...apa2 pun kenangan sepanjang kat sini memang paling bestlah...


Taman Pertanian sabah di Tenom (Sabah Agriculture Park)


Taman Pertanian sabah di Tenom (Sabah Agriculture Park)


Taman Pertanian sabah di Tenom (Sabah Agriculture Park)


Taman Pertanian sabah di Tenom (Sabah Agriculture Park)


Taman Pertanian sabah di Tenom (Sabah Agriculture Park)


Taman Pertanian sabah di Tenom (Sabah Agriculture Park)


Taman Pertanian sabah di Tenom (Sabah Agriculture Park)


Taman Pertanian sabah di Tenom (Sabah Agriculture Park)


Taman Pertanian sabah di Tenom (Sabah Agriculture Park)


Taman Pertanian sabah di Tenom (Sabah Agriculture Park)



nak tahu lebih lanjut lagi tentang sabah agriculture park ni...klik je laman kat bawah ni

http://www.sabahtourism.com/sabah-malaysian-borneo/en/destination/46/
http://www.sabah.net.my/agripark