Thursday, November 7, 2013

Novel Sandal Bunga-bunga ~ Faziela

Novel Sandal Bunga-bunga ~ Faziela

Novel Sandal Bunga-bunga - Faziela ni dah lama my sis beli tapi baru semalam aku baca. Ok, tak mahu intro panjang2, aku terus ke jalan cerita novel sandal bunga-bunga. Kisahnya tentang Zahran dan Izza yang masing2 punya kisah silam dalam percintaan masing2. Zahran yang kecewa bila Deena bertunang dengan lelaki pilihannya terus mengambil keputusan untuk pulang ke Malaysia. Selama ni dia duduk di Dubai. Izza pula kecewa bila kesetiaannya selama 8 tahun dipermainkan oleh Naqib. Naqib curang dan bermain kayu tiga dengan kawan sekampus Izza. Mereka berdua cuba bangkit dan melupakan kedukaan itu.

Zahran dan Izza bertemu secara kebetulan. Masa tu Zahran datang ke pejabat Izza. Izza anggap Zahran itu sombong tapi lepas bertemu beberapa kali, dia membuang telahannya itu. Kebetulan pula mak Izza dan mak Zahran saling kenal-mengenal. Family mereka pun berniat menyatukan Zahran dan Izza. Zahran tidak ada masalah dia terima cadangan keluargannya itu. Lagi pun dia mula jatuh cinta dengan Izza dalam diam2. Izza ambil masa sedikit untuk menerima Zahran. Hanya selepas yakin yang Zahran tidak kisah dengan perangai2 pelik Izza, baru la Izza menerima lamaran Zahran.

Mereka pun kahwin, Zahran menjadi suami yang baik pada Izza. Dia sering bawa Izza melakukan aktiviti lasak dan mencabar. Walaupun Izza benci dengan semua itu tapi dia turuti juga semua pelawaan Zahran. Hubungan mereka baik2 saja hinggalah Naqib dan Deena muncul. Naqib selalu nak jumpa Izza sedangkan Naqib sendiri sudah ada isteri. Izza akhirnya berterus terang tentang Naqib pada Zahran. Zahran kemudian menemui Naqib dan memberi amaran agar menjauhkan diri dari menganggu kehidupan Izza lagi. Naqib akur dan mengundur diri.

Kehidupan mereka kembali normal hinggalah Deena pula yang muncul. Izza agak terganggu dan hampir2 termakan kata2 Deena mengenai Zahran yang kononnya cuma memperalatkan Izza. Zahran akhirnya berterus terang tentang kisah lamanya dengan Deena. Deena sebenarnya sangat cintakan Zahran. Dulu dia bertunang semata2 untuk sakitkan hati Zahran je. Dia pun memutuskan pertunangannya dan datang ke Malaysia untuk mendapatkan Zahran semula. Zahran memang terkejut tapi dia sudah melupakan Deena dan hidupnya cuma untuk Izza.

Izza mengandung, Zahran sangat gembira. Deena menyimpan dendam dan menculik Izza. Masa dalam penculikan tu, Deena mendera Izza dengan teruk. Malah Deena hampir tembak Izza, nasib baik ada orang yang nampak kejadian tu. Izza yang cedera teruk di bawa ke hospital. Zahran sangat sedih melihat keadaan Izza. Malah kandungan Izza juga tidak dapat diselamatkan. Izza juga mengidap tekanan jiwa akibat kejadian itu. Izza pernah meminta agar Zahran tinggalkan dia saja. Tapi Zahran sayangkan Izza. Selepas hampir dua bulan di wad, Zahran bawa Izza pulang. Izza pun sudah mula sembuh. Deena pula masuk hospital mental.
Izza sembuh sepenuhnya...endingnya, Zahran bawa Izza ke Pulau Redang. Mereka sama2 tengok matahari terbit. The End...

Komen ~ Ok juga la novel sandal bunga-bunga~Faziela ni. Cuma aku rasa malas nak baca hujung2 novel ni sebab Deena digambarkan melampau2 kejahatannya. Lagi pula, banyak novel yang aku baca sejak akhir2 ni semua ada kes ex bf atau gf jadi obses sampai ambil tindakan melampau macam menculik, cederakan orang, bunuh diri dan membunuh pun ada. Aku rasa boring bila banyak persama macam tu. Lagi satu, aku tak suka betul nama Izza tu. Macam ombak rindu la pula. Tapi aku suka penulis ni gambarkan Zahran tu seorang yang aktif dan sukakan aktiviti lasak dan extreme. Aku rasa kebanyakan pembaca pun suka hero jenis macam ni.

No comments: