Tuesday, December 9, 2014

Ulam Pisang Muda (Tetak Pisang)

Ulam Pisang Muda (Tetak Pisang)

بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم / Bismillahirrahmanirrahim‎.

Lama aku tak post tentang makanan. Padahal aku rajin juga ambil gambar makanan yang aku masak. Tapi selalu upload kat IG dan FB aje. Kali ni aku rajinkan sikit untuk buat entry di sini pula. Kau tahu tak apa dalam gambar tu? Boleh teka apa dia?

Tu sebenarnya Ulam Pisang Muda (Tetak Pisang). Sebenarnya aku tak pasti nama melayunya apa. Memandangkan ianya guna pisang mentah dan tak di masak...jadi aku andaikan sayur ni masuk dalam kategori ulam-ulaman. Tu yang aku memandai-mandai namakan Ulam Pisang Muda. Kalau salah, minta mahap ajelah hehe...

Sayur ni kalau dalam bahasa kaum aku disebut 'tetak pisang'. Kenapa namanya Tetak Pisang? Nanti, kau akan tahu jawapannya lepas baca penerangan aku yang seterusnya. Untuk buat ulam ni kena guna pisang menurung. Pisang menurung ni nama lain dia pisang saba atau pisang sanggar. Cara membuatnya pun ringkas aje...

Ulam Pisang Muda

4 biji pisang mentah (pisang tua tapi belum masak ye)
1 biji bawang merah
3 biji cili padi
Asam secukupnya
Sedikit belacan
Garam
Bahan perasa

Cara membuatnya...
Kupas pisang muda tu, basuh dan mula tetak dari hujung. Dah tetak bolehlah potong2. Nanti jadi potongan kecil2 macam dalam gambar kat atas tu. Dah siap, bolehlah gaul dengan asam, belacan, garam, bahan perasa dan sedikit air. Dah sebati, pecahkan cili padi tu dan gaul bersama ulam tu. Hiris bawang merah halus-halus dan gaulkan juga dalam ulam tu. Ok, dah siap dan sedia untuk dimakan dengan nasi. 

Aku memang suka makan tetak pisang @ ulam pisang muda ni...mesti tambah nasi banyak kali. Aku lagi suka makan ulam pisang muda macam ni berbanding sayur pisang yang orang selalu masak lemak tu. Ok, kalau kau nak cuba...silakan. Kalau kau nak campur udang kering pun boleh juga...lagi tambah sedap.

Aku nak bagi tip, kalau kau nak kupas pisang mentah tu...lap dulu permukaan pisau dengan minyak masak. Nanti takdelah getah pisang tu melekat kat pisau tu. Jari2 kau pun boleh juga oles dengan minyak...senang nak basuh nanti. Lepas je kupas pisang tu terus rendam dalam air. Sementara korang belum tetak...nanti takdelah pisang tu macam lebam.

No comments: