Wednesday, December 3, 2014

Apa Istimewanya Desa Cattle (Desa Cattle Dairy Farm)?

 Desa Cattle (Desa Cattle Dairy Farm)

Assalamualaikum... Hari ni dah masuk 3 December...macam laju je masa bergerak kalau dah nak hujung2 tahun. Biasanya hujung2 tahun juga, mood bercuti tu terasa sangat. Dah sepanjang tahun kerja keras...apa salahnya ambik peluang untuk rehat2kan diri dan minda, kan? Kalau kau dekat2 sini, banyak aje tempat yang boleh buat kau relex... contoh, macam Desa Cattle (Desa Cattle Dairy Farm). 

Desa Cattle ( ladang lembu mosilau) terletak lebih kurang 8km dari Pekan Kundasang. Lembu tenusu yang ada kat sini termasuklah baka fresian yang di import dari New Zealand dan Australia. Desa cattle dairy farm ini juga betul2 kat kaki gunung kinabalu sebab tu pemandangan dia cantik dan cukup menarik. Ala2 macam kat New Zealand gitu. Kena pula angin dan udara yang segar dan nyaman...sejuk2 lagi. Kau memang terasa macam kat negara 4 musim hehe...feeling2 gitulah.

Tempat ni memang jadi pilihan kebanyakan jurugambar. Maklumlah pemandangan cantik, haruslah ramai yang nak ambik gambar kat sini. Desa cattle dairy farm ni juga selalu jadi lokasi untuk pasangan pengantin mengabadikan gambar perkahwinan. Biasalah sekarang ni memang orang selalu ambik gambar kahwin kat tempat2 yang cantik atau ada kelainan. Macam kat gunung, pantai, gua...dalam laut pun ada!

Selain pemandangan yang cantik dan tengok lembu baka luar negara, kat desa cattle dairy farm ni juga kau boleh tengok aktiviti proses memerah susu lembu, cara susu diproses, anak lembu menyusu, makan dan lain-lain lagi. Kau juga boleh rasa aiskrim dan susu lembu yang dihasilkan di sini. Kiranya produk yang sangat2 fresh gitu. Sebagai kenangan kau sampai sini, selain ambik gambar sampai tangan mengiggil (sebab sejuk...kalau kau datang ngam2 selepas hujanlah hehe...), jangan lupa beli cenderahati yang banyak dijual di ruang pameran tu. Ada Tshirt, keychain, poskad dan lain-lain lagi. Jarak desa cattle diary farm dengan KK lebih kurang 100km. Kalau drive 2 setengah jam sampailah kat sini.

 Desa Cattle (Desa Cattle Dairy Farm)

 Lembu2 baka fresian sedang meragut rumput. Masa ni angin kuat sangat bertiup nak bercakap pun terpaksa guna volume yang tinggi sikit.


Desa Cattle (Desa Cattle Dairy Farm)

 cinta seteguh kinabalu

 tak nampak puncak sebab kabus tengahari yang tebal Desa Cattle (Desa Cattle Dairy Farm)


Desa Cattle (Desa Cattle Dairy Farm)

 Desa Cattle (Desa Cattle Dairy Farm)


 hujan lebat...terasa juga pengalaman hujan di kaki gunung kinabalu hehe

 kagum aku tengok lembu berbaris. Pandai je, diam2 tunggu giliran. Tak macam manusia...dah arahan suruh berbaris ye juga potong barisan...kan...

 proses memerah susu

 Desa Cattle (Desa Cattle Dairy Farm) poyo je budak ni isi buku lawatan tu haha... beria pula tu suruh kitaorang semua tandatangan hehe

Masa ni dah nak pulang. Hujan pun dah berhenti...memang masa ni sejuk terasa sampai ke tulang.


No comments: