Monday, November 28, 2011

mencintaimu kerana ALLAH?

Mencintaimu Kerana Allah ?

Ada orang masuk syurga kerana cinta dan tidak sedikit orang yang akan dihumbankan ke neraka gara-gara cinta.

Cinta, rasa yang ada dalam hati yang tidak boleh dihalang-halangi. Hati yang merasainya, sehingga boleh terhibur atau tersiksa kerananya. Datangnya dari dua sumber yakni dari nafsu dan dari Allah.

Cinta yang diilhamkan oleh nafsu berlaku bila hati kotor, sering melakukan dosa dan tidak pula bertaubat.

Sifat-sifat keji seperti sombong, ujub, riya, gila puji, hasad dengki dan lain-lain sifat jahat bersarang dalam hati tidak dikikis, maka ketika itu nafsulah yang akan jadi Tuhan dalam diri sehingga apa saja yang dilakukan mengikut arahan nafsu. Termasuk dalam meletakkan cinta, ukuran yang diberi dan sebab jatuh cinta pun ikut selera nafsu.

Lelaki akan jatuh cinta pada perempuan yang menampakkan kecantikannya hingga tubuh badan perempuan itu sudah tidak terlindung lagi pada pandangan nafsunya. Cinta yang diberikan ialah untuk mengisi kenginginan nafsu seks lelaki kepada perempuan.

Begitu juga wanita, jatuh cinta sebab lelaki kaya, handsome bergaya, ada jabatan dan lain-lain keistimewaan yang disenangi oleh nafsu. Lantas cinta diberikan dengan harapan dapat tumpang kemewahan dan kesenangan hidup. Cinta yang datang dari nafsu ditujukan untuk kesenangan nafsu semata-mata.

Bila bertaut dua cinta yang dilahirkan oleh nafsu berlangsunglah babak-babak maksiat dan dosa. Surat menyurat, telepon, berpegangan tangan , keluar makan-makan, berdua-duaan di tempat sepi, saling rindu merindukan dan ada yang tinggal serumah. Tidak malu pada orang sekeliling, apa lagi pada Allah Yang Maha Melihat. Lantaran itu sanggup buat apa saja, berzina, menggugurkan kandungan dan membunuh bayi tak berdosa.

Cintanya hanya selagi nafsu ada kepentingan. Sanggup buat apa saja, sekalipun bunuh diri, kalau kecewa. Sedap dan indahnya sekejap. Inilah puncak cinta yang paling malang, menceburkan diri ke dalam neraka.

Cinta nafsu kalau pun bersambung sampai membina rumahtangga tetap akan menyeksa. Akan mudah cinta bertukar jadi benci. Pertengkaran, masam muka, kata-mengata, ungkit mengungkit, suami tidak pedulikan isteri dan isteri pun hilang hormat pada suami. Rumahtangga panas dan menunggu saat untuk ditalqinkan ke kubur perceraian, tenggelam dalam kemurkaan Allah.

Sebaliknya cinta yang dialirkan oleh Allah ke dalam hati, itulah cinta yang benar, suci lagi murni.

Cinta yang bukan diukur ikut pandangan mata, tapi ikut pandangan Allah. Ia bersebab kerana Allah dan cinta diberi pun untuk dapat keredhaan Allah.

Cinta yang datang dari Allah menyebabkan seseorang takut untuk melanggar perintah Allah yang kecil, apalagi yang besar. Seorang yang sudah dapat mencintai Allah, cinta yang lain-lain jadi kecil dan rendah padanya. Sehingga mampu menyikapi dengan selayaknya.

Bagitulah betapa cinta yang dulunya datang dari nafsu dapat dipadamkan bila dia kenal dan cinta pada Allah.

Cinta Allah ialah taraf cinta yang tinggi.

Puncak cinta ini ialah pertemuan yang indah dan penuh rindu di syurga yang dipenuhi dengan kenikmatan.

Oleh itu orang yang kenal dan beradab, dia malu pada Allah. Malah karena malunya itu dia tidak nampak yang lain lebih hebat dari Allah. Cintanya tertumpu pada Allah, dan penyerahan diri pada Allah sungguh-sungguh.

Seorang yang bijak dan beradab meletakkan kecintaan yang besar pada Allah, pada Rasulullah dan barulah pada makhluk-makhluk lain di samping-Nya.

Itulah peletakan cinta yang betul dan menguntungkan di dunia dan juga di akhirat.

sumber gambar & info : google

No comments: