resipi jumput-jumput labu
hari ni aku rajin sikit, buat 'jumput-jumput labu'. kalau di west mungkin disebut cekodok labu. rasa2nya lah. aku pun tak tahu sangat nama2 makanan di sana. biasa rupa sama tapi nama lain. macam 'terang bulan' tu, di sana panggil apam balik pula! jumput-jumput labu ni senang saja buat. ni aku kongsi resipinya dan cara membuatnya.
resipi jumput-jumput labu
labu tua
tepung gandum
gula
minyak masak
cara membuatnya...
kupas kulit labu dan potong kecil2. rebus sampai empuk. banyak mana labu tu, ikut suka koranglah. kalau sebiji labu tu, belah 4...ambil 1 bahagian aje ( 1/4). Ok dah empuk, angkat dan toskan airnya. proses toskan tu lama sikit...sampai labu tu sejuk. dah sejuk lecek2 labu tu sampai hancur. Lepas tu campur dan gaul dengan gula. anggaran gula pun, ikut suka koranglah...nak manis lebih ke. tapi aku memang letak gula lebih sikit sebab labu ni kan takde rasa. Lepas tu masukkan tepung...sikit2 sambil gaul. anggara tepung pun bergantung dengan koranglah...agak2 macam buat adunan cekodok pisang tu. Ok dah siap, korang bolehlah panaskan minyak dan sudukan adunan tu terus dalam kuali tu. goreng sampai kekuningan atau kecoklatan. angakt dan toskan...
siap! mudah dan ringkaskan buat jumput-jumput labu ni? selamat mencuba resipi ringkas ni..
No comments:
Post a Comment