Monday, February 21, 2011

cucur oreo (oreo goreng)


cucur oreo (oreo goreng)

Selalu orang masak cucur udangkan? Tapi aku lain sikit...masak cucur oreo pula. Ya, cucur orea ataupun oreo goreng dengan tepung. Hahaha...saja mahukan kelainan dan nak cuba macam mana rasa biskut digoreng dengan tepung. Sedapkah tidak?

Idea ni bukan datang dari otak aku...Sebenarnya aku tahu cucur oreo @ oreo goreng dengan tepung ni dari rancangan American Next Top Model. Season berapa, aku pun tak pasti. Ada salah sorang model tu yang masak macam ni. Lepas tu semua kawan2 dia puji rasa kuih ni sedap. So, aku pun nak try la juga..dan bagi nama cucur oreo atau oreo goreng dengan tepung.


cucur oreo (oreo goreng)

untuk buat cucur oreo @ oreo goreng dengan tepung ni, mudah je. Mula2 macam biasalah....sediakan biskut oreo. Bancuh tepung dengan sedikit garam, macam buat tepung untuk pisang goreng tu. Kemudian celup oreo dalam bancuhan tepung tu dan lepas tu masukkan dalam minyak yang sudah dipanaskan. Hahaha, dah macam segmen masak2 pula ni.


cucur oreo (oreo goreng)

Kalau dah masak, angkat dan toskan. Lepas tu bolehlah makan cucur oreo @ oreo goreng dengan tepung ni. Rasanya memang sedap, biskut tu ranggup lepas tu ada rasa krim yang lemak2 lagi. Memang sedap. rasanya semua jenis biskut pun boleh buat cucur macam ni. Tapi makan masa panas2 la, kalau dah sejuk rasanya kurang sedap sikit. Alaa, macam  pisang goreng juga, kalau dah sejuk kurang sedapnya kan. Jadi, selamat mencuba resipi cucur oreo @ oreo goreng dengan tepung ini...

2 comments:

Ema Washif said...

WaW! nda pula sy pernah buat cucur oreo a.k.a (kuih??) oreo...nampak sedap..mo try buat jugak la...=P

kak bz said...

try la...memang sedap, rangup dan bkrim...makan masa panas2...