Sunday, February 13, 2011

sakit sakit sakit


sumber : google

penyakit tidak dapat dielakkan dari menimpa manusia walaupun ia telah berpuasa, makan hanya apabila lapar dan berhenti sebelum kenyang dan mengamalkan sunnah Raulullah saw yang lainnya. Didalam setiap penyakit yang ditimpa pada manusia ada rahmat atau bala bergantung kepada bagaimana pengidap menghadapinya. Nabi Muhammad saw bersabda:

"Bila seorang hamba jatuh sakit, Allah swt mengutuskan dua Malaikat. Telitilah apa yang dikatakan oleh pesakit itu kepada pengunjungnya! Kalau ia memuji Allah dan menyanjung-Nya dengan baik, maka kedua Malaikat itupun berdoa untuknya. Kalau ia mengeluh dan berbicara yang buruk-buruk, kedua malaikat itupun mengucapkan: Semoga begitulah ia jadinya!"

Menurut Islam, penyakit mempunyai banyak hikmah yang mengandungi kebaikan. Dengannya seorang hamba akan dikurniakan pahala sabar yang tidak mungkin dicapai oleh orang yang sentiasa sihat. Nabi Muhammad saw bersabda:

;Bila Allah swt mengasihi seorang hamba, lalu ia diuji-Nya. Bila si hamba bersabar ia menjadi orang yang istimewa pada pandangan-Nya. Bila ia bersikap redha ia menjadi orang pilihan-Nya.;

Oleh kerana itulah ada di antara para Nabi, para sahabat Rasulullah dan para waliullah suka bila
ditimpa penyakit kerana dengan itu mereka memperolehi pahala sabar. Mereka ini selalu menyembunyikan penyakitnya daripada pengetahuan umum dan juga kepada tabib. Penyakit itu dideritainya dengan rasa redha kepada ketetapan Allah, dengan penuh kesedaran bahawa ingatannya kepada Maha Besar (Allah) lebih menguasai hatinya yang tidak boleh digangu oleh sebarang penyakit kerana penyakit hanya menghalang anggotanya bukan hatinya!

Apabila zaid bin Tsabit mendengar rasulullah saw bersabda: ;Demam sehari menjadi kifarat dosa setahun,; beliau pun berdoa kepada Allah agar selalu demam. Adalah diriwayatkan beliau (Zaid bin Tsabit) sentiasa tidak berpisah dengan demam sehinggalah akhir hayatnya.

gambar & info sumber : google

No comments: