Thursday, February 3, 2011

happy chinese new yearhari ni mesti semua orang cina tengah happy sebab hari ni kan tahun baru cina...tahun arnab lagi...semalam tengok berita, ada kata ramalan mereka tentang tahun arnab ikut calendar lunar.

tahun arnab emas memang baik dan banyak ong. cukup baik untuk memulakan bisnes, perkahwinan dan satu lagi...? alamak! aku dah lupalah....ni gara2 termakan semut, perkara yang ringan2 macam tu pun boleh lupa juga...apalaaa...!perpaduan pun baik, banyak untung dalam bisnes dan pendek kata banyak perkara yang baik2 untuk tahun arnab ni. tapi ikut ramalan mereka juga senario politik akan ada perkara yang mengejutkan, pilihanraya pun akan dibuat tapi bukan sekarang. lagi satu akan ada banyak pertengkara berlaku.

tentang alam pun diramalkan hujan lagi banyak turun sepanjang tahun ini dan banyak kejadian banjir akan terjadi. selain tu bencana alam seperti gempa bumi juga banyak berlaku tahun ini.

lebih kurang macam tulah ramalan untuk tahun arnab 2011 ni. percaya? kita orang islam memang dilarang keras untuk baca atau tilik2 nasib...termasuklah juga ramalan2 ni kan. tapi rasanya tidak salah kalau kita ambil ikhtibar dari semua ramalan tu

mana yang baik jadikan panduan (contoh mulakan bisnes sebab tahun ni menjanjikan keuntungan yang baik)...berusahalah untuk menepati apa yang diramal tu. mana yang buruk2 tu macam gempa bumi atau banjir, mungkin kerajaan atau kita orang persendirian boleh menyediakan apa2 yang patut untuk menghadapi masalah ini.

pihak2 berwajib mungkin bolehlah rajin2 bersihkan longkang agar tak tersumbat, takdelah air hujan bertakung di kawasan taman atau pusat bandar. sungai2 mungkin perlu juga ditinjau...maklumlah, banyak manusia suka buang sampah mengakibatkan aliran sungai tersekat. lagi baik, sungai2 yang dah cetek dikorek bagi dalam lagi...

mudahlah untuk mengalirankan air hujan yang melimpah2 tu...cadangan membesarkan sungai di johor sudah dicadangkan oleh timbalan PM semalam. memang elok pun...kesian rakyat johor, sejak akhir2 selalu kena banjir besar...

pendek kata, ambil kebaikan pada tiap perkara...pandang sesuatu itu dengan positif sekali pun ianya bukan kepercayaan kita. happy chinese new year...No comments: