Monday, February 7, 2011

restoran x

x bukan nama restoran tapi gelaran yang aku bagi pada perkara2 yang aku tak suka. minggu lepas aku makan di restoran baru (nama bermula N) di bandar prima, bt4. bandar ni baru je...masih banyak kedai yang belum beroperasi lagi. banyak restoran dan cafe di kawasan tu.

berbalik restoran N tu, memang cantik...biasalah restoran baru, kan. layanan pun baik cuma makanannya tak berapa o.k pulak. semua menu yang diminta ganjil2 je rasanya. minuman semua manis2 yang terlampau!

tomyam seafood rasa macam sos cili dalam botol je. ikan masak stim pun tak masak. udang butter pula nampak basah...melekat2. kecewa betul tengok lauk2 tu. paling menghampakan kangkung masak belacannya...betul2 terlebih masak. nak makan pun tak selera. kangkung tu aku gelar kangkung masak pasir!

tahu kenapa? sebab kuahnya ada pasir2 dan siput halus tu. siput kecil2 yang selalu hinggap di tanaman tu. ini kes sayur tak cuci bersih sampai masih ada pasir2 dan siput! apa punya gaya berniaga macam ni? kalau tak sedap mungkin boleh terima lagi...tapi kalau makanan tak bersih, memang melampaulah tu.

nilah sesetengah peniaga kita, selalu ambik ringan tentang perkerja dibahagian dapur. sekali-sekala jenguklah bahagian penting tu. tengok2lah cara mereka buat kerja...bersih atau tidak. masak sedap ke tidak. jangan fikir tentang untung je...!

biasa restoran x macam ni banyak, berniaga suka2 je...tak fikir pelanggan pun. harga pula mahal tak setimpal dengan menu yang x dihidangkan tu. kadang2 makanan di gerai atau atas pasar tu lagi sedap dari makanan restoran x macam tu. bukan je sedap malah takdelah jumpa pasir2 atau siput dalam hidangannya!



No comments: