Sunday, February 27, 2011

malam minggu

semalam keluar pergi beli barang2 keperluan di gentingmas. tempat ini memang sentiasa jadi tumpuan orang yang mahu belanja. macam biasa juga tempat ni biar sudah ada beberapa cawangan tapi ya juga sesak dengan pengunjung.

bukan tiada supermarket lain di bandar ni...ada macam servey dan giant tu. tapi memang gentingmas ni juga yang jadi pilihan ramai. mungkin sebab harga barangnya berpatutan dan paling murahlah di sandakan ni.

kalau aku ditanya kenapa suka belanja di sana? mesti aku jawap....barang2nya sentiasa baru. belum habis pekerja tu susun barang di rak, habis sudah diambil oleh pembeli. tu maksudku barang baru...baru keluar dari kotak. jarang terjumpa barang2 berhabuk2, expired, buruk di gentingmas ni.

selalu terjumpa barang2 tin kemik, tepung pecah, susu tumpah...ni bukan apa, telampau mahu cepatkan pekerja2nya...barang sentiasa habis di rak. jadi kalangkabut angkat barang, susun barang...mana lagi orang lalu lalang di lorong sempit dorang tu...stress lagi. mana nda bertabur barang2 tu.

kalau di giant tu, aku nda berapa suka sebab telampau besar, penat aku mahu jalan! biasalah sudah tua kan, kaki pun nda menahan lagi mau jalan jauh2...hahaha. lagi pun barang di giant tu mahal bagi ku yang nda kaya ni.

kalau di servey pula, ok sikit harganya tapi ada barang2 yang selalu expired. kalau barang2 sayur pun macam nda segar saja...bawang, ikan bilis...macam berbulan2 sudah nda laku tapi ya juga masih di jual. paling aku sedih tengok kurmanya time puasa dulu. macam dikitar semula sudah...rendam sama air gula!

fishball yang dijual di luar tu pula, kalau nda laku hari ni...esok dijual balik...cuci dulu, baru di goreng balik! nasib la siapa yang terbeli tu. tu la aku lagi suka belanja di gentingmas tu biarpun sesak dengan orang ramai.

lepas belanja, makan di medan selera dekat dewan masyarakat tu. sedap juga lauk2nya cuma aku nda puas hati sayurnya di campur kulat. aku memang nda suka rasa rasa kulat kering ni. kalau aku makan macam rasa sakit terus. lauk lain ok jugalah.

masa makan ni, terganggu dengan bunyi2 motor yang nda habis2 buat pusingan di bulatan dekat dewan tu. kalau 1 ,2 motor nda pa juga...ini ramai, ala2 rempit la ba kunuknya tu. bikin sakit telinga betul. baru bunyi motor bukan alang2 bising...kesukaan betul dorang hujung2 minggu trep2 merempit. siap ada yang buka helmet, teriak2.

tapi nda lama, sekali ada 3 kereta polis datang. satu kereta tu terus melintang di jalan tu. hahahaha...baru padan muka dorang, menganggu kententeraman orang yang mahu makan di medan selera tu. mesti orang yang dating2 di tepi tembok tu pun terganggu juga oleh bunyi bising motor2 tu.

masa kami pulang, nampak 2 lagi kereta polis dekat2 situ...ada 2 motor sudah di tahan. hahah, baru tahu. lepas tu singgah kejap di maybank baru tu, bikin takut area tu banyak pelipin. macam di sinsuran rasanya...dalam bank tu pun, ada 2 lelaki macam pelipin..trep2 cucuk duit, siap tendang2 mesin atm dalam tu lagi. kununnya duitnya nda kluar! satu orang tu macam mabuk sama juga perangai, habis semua di tendang!

entah mana sudah scurty bank ni, ketakut kali bertapuk di dalam. aku ni bukan juga anti orang pelipin ni...tapi kaum dorang ni separuhnya ramai yang ganas2. suka menyapi...di bandar dorang ni la yang kasih ramai. bikin takut. tapi nda semua juga jahat...ada juga yang bagus...yang memang niat mahu cari rezeki di sini.


No comments: