Thursday, February 10, 2011

Novel Mulanya Satu Cinta-Rose Harissa

Novel Mulanya Satu Cinta-Rose Harissa

Novel Mulanya Satu Cinta antara novel Rose Harissa yang 'terbest' pernah aku baca. Cara pertuturan 'aku' 'kau' tu yang aku rasa paling menarik. santai je, macam betul2 berlaku disekeliling kita. Watak2nya pun semua ok, berpijak di bumi yang nyata...tidak ada gambaran yang lebih2. Tu yang  best tu...

Novel ni mengisahkan  tenang Ezli yang menutup pintu hatinya terhadap perempuan. Semuanya gara2 kegagalan perkahwinannya dengan Khairina. Hasil perkahwinan itu mereka punya seorang anak Afi. Selama 7 tahun, Ezli membesarkan aAi dengan bantuan ibunya, Faridah.


Kemudian Ezli dipertemukan dengan Iryanie yang ditugaskan menjaga Afi. Mereka kemudian jatuh cinta. Dalam masa yang sama, Khairina mahu menuntut semula hak penjagaan Afi. Dia begitu terdesak hinggakan sanggup menculik dan membawa lari Afi ke luar negara. Niatnya digagalkan oleh Johan.

Hubungan Ezli dengan Iryanie mula terputus gara2 Zamri. Malah Iryanie terpaksa berkahwin dengan Zamri. Ezli terlalu kecewa hinggakan satu ketika dia terlibat dalam kemalangan gara2 teringatkan Iryanie. Iryanie pula tidak dapat menerima Zamri dan masih mencintai Ezli. Waktu melawat Ezli, Iryanie kecewa bila Ezli menghalaunya.


Novel Mulanya Satu Cinta-Rose Harissa
 
Ezli kemudian menasihati Iryanie agar jadi isteri yang baik. Iryanie pun kembali pada Zamri tapi kemudian dia ternampak Zamri dengan Suhaina, kakak tirinya. Mereka sebenarnya sudah lama ada hubungan. Iryanie kecewa dan mereka bercerai. Iryanie kemudian menghilangkan diri.

Ezli kemudian dapat tahu hal sebenarnya tentang Iryanie melalui kawan baiknya hana. Ezli rasa
menyesal sebab menuduh Iryanie curang dan memperminkan perasaannya sedangkan dia tidak tahu Iryanie terlalu menderita dek perbuatan ayah dan kakak tirinya termasuk juga Zamri.


Iryanie menetap di taiping dekat dengan rumah keluarga Ezli. Tapi tiada siapa yang tahu pun. Iryanie terlalu sayangkan Afi dan ibu Ezli yang sudah dianggapnya sebagai ibu. Ezli kemudian dapat menjejak Iryanie. Atas bantuan ibunya, Ezli dapat juga merancang pertemuan dengan Iryanie di tasik Taiping. Happy ending lorr.....:D

Ok macam tulah lebih kurang cerita novel Mulanya Satu Cinta-Rose Harissa. Nampak tak kulit novel tu? Lunyai dah sebab aku selalu ulang balik baca novel ni. Selain tu lunyai sebab kawan-kawan pinjam. Aku selitkan gambar Yana Samsuddin ni, sebab aku terbayang muka dia aje masa baca novel ni...hehe...

No comments: