Sunday, August 7, 2011

happy friendship day


gambar sumber : google

hari ni merupakan ahad pertama untuk bulan Ogos...ya, hari persahabatan sedunia.
di malaysia hari ni tak di sambut macam hari ibu atau hari wanita. tapi kalau di luar negara sambutan memang sama meriah macam hari2 peringatan yang lain tu. hari persahabatan ini mula2 disambut di amerika syarikat pada tahun 1935.

tujuannya untuk mengingati dan menghormati persahabatan yang terjalin di antara individu. biasanya mereka ini akan bertukar2 hadiah, menghantar bunga pada sahabat untuk mengingatkan perkenalan masing2.

winnie the pooh dipilih secara rasmi oleh pertubuhan bangsa2 bersatu sebagai duta dunia persahabatan pada tahun 1997. memang menarik bukan. aku memang suka hari ini. menghargai sahabat atau teman2 adalah satu perkara yang cukup baik.

aku teringat kata2 Dr Tuah dalam satu buku motivasinya yang aku pernah baca. hargailah sahabat dan rakan2. eratkan hubungan dengan memberi hadiah. sebaik2 hadiah adalah buku.

jadi, apa kata kita hadiahkan buku pada sahabat kita hari ni?lagi bagus kalau buku yang ada info2 pengetahuan, buku2 agama atau apa2 buku yang membawa kebaikan.

apa2 pun, happy friendship day untuk semua sahabat dan kawan2 semua. semoga setiap ikatan persahabatan itu akan terus kekal dan erat. ingat juga, sahabat adalah orang yang paling rapat dengan kita selain keluarga....jadi terus menghargainya ya...




2 comments:

ayyu said...

iya....frenship day selalu x diwar2kan..klu mmbawa kbaikan apa salhnya kn:)

bz the witch said...

betul tu, klu buat meriah macam hari ibu atau hari bapa tu...mesti best kan