Monday, August 15, 2011

peniaga bazaar ramadhan

sekadar gambar hiasan-sumber google

ramadhan yang ke 15, menu berbuka beli di bazaar atau bahasa di sini sebut pasar ramadhan. salah satu kuih yang dibeli ondeh2 sebab bentuknya yang cantik dan bersalut kelapa putih. tapi aku rasa kecewa betul sekali makan ondeh2 tu sebab rasanya tidak seindah rupanya dan harganya. sudahlah nda sedap...intinya pula bukan alang2 cair baru campur gula biasa lagi. aduiiii..inilah orang kita yang berniaga di pasar ramadhan ni...terlampau mau untung.

ada pula yang sekadar buat kuih dengan rasa yang melampau2 'sedap'nya! ASALKAN ADA DIJUAL , kali begitulah tagline dan motto dorang berniaga ni! huh, kalau mau berniaga pun, berniagalah bagus2, buat betul2, jujur dan ikhlas. janganlah mau untung saja sedangkan makanan tu disediakan sekadar2 jak, baru harga bukan alang2...memang nda setimpal. bukan ondeh2 saja, segala air2 buah yang dijual pun macam langsung tiada rasa buahnya. telampau banyak air paip dicampur!

takkanlah di bulan ramadhan yang mulia ni pun peniaga mau kaut untung dengan sikap nda jujur macam tu. apa salahnya buat jualan betul2 untuk bulan ini disamping kaut pahala. sudah2 lah buat kerja nda jujur sama pembeli. tapi tu lah, kalau hati sudah biasa dengan didikan 'seth tan' nda kira apa hari pun tetap juga buat jahat.

bukan juga semua peniaga bazaar nda jujur...banyak juga yang jujur. cuma yang aku cakap di atas tu....segelintir peniaga jak. ada lagi yang aku hairan di pasar ramadhan ni, telampau banyak lalat terutamanya di pasar ramadhan bt8. bukan alang2 lalat...baru kebanyakan peniaga di sana nda tutup pun jualan dorang dengan plastik atau apa2 saja penutup. sentiasa jak terdedah. terang2 depan mata lalat di makanan! aku rasa baik lah nda payah buat pasar ramadhan di sana tahun depan.

kalau kira pasar ramdahan yang terbaik...di taman fajar la. walau sempit dan tiada tmpt letak kereta tapi tetap jadi pilihan ramai orang sebab kawasan ni bersih. peniaga2nya pun rata2 penduduk tempatan dan makanan pun semua ok2 saja. patut tahun depan pihak berwajib di sana tu kasi sedia tapak yang lagi luas dengan tempat letak kereta sekali.

sekadar gambar hiasan- sumber google


No comments: