Tuesday, August 2, 2011

2 ramadhan/ 2 ogos 2011

gambar sumber : google

adui naaa.......hari ni punya puasa betul2 penuh dugaan. rasa mahu pengsan, mahu tidur...badan betul2 lemas selemas2nya. rasa mahu tidur..mahu berbuka pun ada! hahaha...mengalahkan budak2 yang baru belajar puasa.

aku pun tak tahu lah kenapa hari ni betul2 badan berat dan tak berdaya. semua kerja pun macam tak larat nak buat. bila difikir2 balik, mungkin sebab semalam aku minum banyak air ais. semalam kan berbuka dengan air bandung campur dengan ais (nyaman.....). my sis buat 1 jag besar sedangkan yang minum cuma 3 orang je. untuk tak membazir aku lah yang tolong habiskan air tu!

badan aku ni sensitif sikit dengan air sejuk/ais batu. kalau perut tak kembung, memang badan akan rasa lemas sangat2. rasa menyesal sangat sebab minum dan makan tanpa had. semua pun mahu disumbat dalam perut!

hari ni juga aku rasa masa tersangatlah lambatnya bergerak. untuk sampai ke jam 6.26 (untuk area bandar sandakan) tu merupakan detik yang betul2 mencabar...tak sabar nak berbuka! cepatlah azan maghrib...hehehe...

saat berbuka tiba, rasa sangat2 bersyukur walaupun hari ni penuh dugaan tapi dapat juga sempurnakan puasa untuk hari yang kedua ini. menu sungkai kali ni kek lapis, martabak ayam, donat, kuih talam dan milo panas. semua beli di pasar ramadhan taman fajar...bazaar ramadhan yang paling bersih di sandakan.

gambar sumber : google

oh, milo panas tu bukan beli tapi buat sendiri. semalam minum sejuk2 kan sampai badan berat dan lemah sangat2...jadi berbuka tadi minum yang panas2 pula. apa2 pun sangat2 bersyukur padaNYA kerana menguatkan hati dan semangat ku menempuh hari ini...alhamdulillah.


No comments: