Wednesday, May 7, 2014

NOVEL DIA...RANDOM GUY ~ FARAH HUSAIN

NOVEL DIA...RANDOM GUY ~ FARAH HUSAIN

Haiii...
Kali ni aku nak cerita pasal novel Dia...Random Guy-Farah Husain. Aku tak tahu novel ni baru ke apa. Tapi rasanya dah lamalah. Cuma aku je yang baru baca. Beberapa bulan yang lalu aku sesat di blog penulis (Farah Husain) ni, terus aku baca beberapa bab novel Dia...Random Guy ni. Masa tu juga jatuh cinta dengan Amzar.

Lepas tu aku cari novel ni tapi tak jumpa. Sudahnya aku beli online je dengan ideakreatif. Dapat je terus baca sampai habis. Ok, komen aku...memang best dan aku memang suka Amzar sejak dalam blog lagi. Dalam novel lagilah suka.

Alin? Macam biasalah aku memang jeles habis dengan dia sebab dia dapat lelaki superhot macam Amzar tu. Hehehe... macam biasa juga aku suka bab dorang gaduh2 tu. Mula2 memang geram jugalah dengan Amzar ni tapi lama2 dia pula yang lebih2 dekat Alin, cik kerani dia. 

Pendek kata novel ni memang best. cuma ada kurang sikitlah lepas dorang kahwin tu, aku macam bosan nak baca sebab banyak 'penceritaan' aje. Kurang dialog Amzar dengan Alin. Aku juga tunggu2 Hairi datang buat kacau tapi sampai novek Dia...Random Guy ni habis dia senyap je. Rupanya konflik lepas kahwin disebabkan mak kandung Alin pula. Mati2 ingatkan konflik dengan Hairi. Yelah selalu pasangan yang kahwin, ada konflik disebabkan kekasih lama yg datang semula . Kebanyakan novel macam tu, kekasih lama buat kacaukan? kan?. 

Apa2 pun aku suka novel Dia...Random Guy~Farah Husain ni, aku juga suka novelis ni, aku suka cara penulisannya, caranya menggambarkan hero tu.. Korang yang belum beli novel ni, pergilah beli cepat.

sinopsis yang aku copy paste
Kerana tidak mahu dicop sebagai ‘loser’, Alina Suffiya bertindak pantas menarik lengan jejaka ‘random’ untuk diperkenalkan sebagai tunangannya. Apa nak buat, hanya si random itu saja yang dia nampak ketika itu. Hidup Zariel Amzar yang tenang dan damai tiba-tiba seperti menaiki roller-coaster di taman tema. Ini semua perempuan psiko tu punya pasal! Gosip liar mula tersebar dan dia diberi tekanan oleh mama tersayang. Suratan atau kebetulan? Mereka kini di bawah satu bumbung. Amzar mengambil peluang untuk membalas rasa sakit hati. Alina dibuang kerja atas alasan mengurangkan perbelanjaan syarikat. “You are one heartless man! Saya harap…. Tak! saya doakan supaya awak dapat cari semula hati awak yang dah hilang tu.” - Alina “You know what, I take back my word. You ni bukan gila… but downright psycho. Go and get a treatment!”- Amzar. Kita hanya merancang. Sangka Alin selepas peristiwa itu dia tidak perlu berjumpa Si Random Guy lagi. Tapi takdir ada rancangan berbeza dan hidup mereka tidak lagi seperti dulu. “You ingat you ni tuan puteri ke nak kena berjemput segala?”- Amzar “Manalah saya tahu kena tunggu di bawah ni. Saya ingat encik ada di atas, saya naiklah!”- Alina Mengenali seorang Amzar, perasaan yang Alina kunci dalam hati, muncul kembali. Cik jantung mula berdegup kencang dan cik hati mengedik tak tentu hala. Kemunculan Hairi yang cuba mendekati semula Alina, mengundang krisis dalam hati Amzar. Apabila Cik Kerani dilayan sedingin salju, dia pula diberi ‘layanan bahu sejuk’. Menggelabah pula nak memujuk. Walaupun mulut kata benci, hati mula menari! ‘Isyyy.. kacau daun betul Si Hairi ni. Dah pergi tu, pergi ajelah’. Siapakah yang berjaya membuka kunci hati Alina. - Hairi atau Dia… Random Guy? 

2 comments:

Nadzirah Salahuddin said...

Novel ni ada sambungan tapi pendek sikit la. Kisah Amzar and Alin masa Alin pregnant. Kena beli online dengan IdeaKreatif sbb tak jual kat kedai. Best sbb campur dengan novelis2 IK yg lain jugak.

bz the witch said...

oh ye ke? Nanti sy nak beli juga la..thanks infonya