Tuesday, April 14, 2015

Tumpi ( Pankek)

بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم / Bismillahirrahmanirrahim‎.


Assalamualaikum? Hallo, blog!

Ini breakfast saya pagi tadi. Tumpi kosong. Sesetengah orang sebut nama kuih ini apam balik atau pankek. Tapi tumpi saya ini, bahannya tak serumit buat pankek.

Bahan2nya pun tak ikut sukatan, main 'taruh' aje ikut suka. Untuk 'tumpi' simple macam ini cuma perlu tepung gandum, air, gula dan baking powder. Sukatan semua main agak2 aje. Gaul aje semua bahan...jadi adunan yang lebih kurang macam buat kek tu. Panaskan kuali, sapu minyak sikit atas kuali tu. Guna api yang kecil aje. Lepas tu barulah masukan adunan dan ratakan sikit. Tunggu sampai atas kuih tu kering baru terbalikkan. Tak pun, tengoklah kalau kuih tu dah kembang tinggi bolehlah terbalikkan.

Dah masak, angkat dan makan. Boleh makan dengan cecah susu atau madu. Tak pun dengan planta yang digaul dengan gula. Memang terbaik dan sedap.