Saturday, May 9, 2015

Novel Kalau Sayang katalah Sayang - Fazuin

بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم / Bismillahirrahmanirrahim‎.


Novel Kalau Sayang Katalah Sayang -Fazuin aku beli lepas tengok sinopsisnya. Kebetulan novelnya diletak depan pintu POPULAR tu...keluaran baru. Jadi aku pun beli. Sampai rumah terus buku plastik dan tengok tarikh cetakan...eh, Jun 2014? Laa...novel lama rupanya...tapi diletak dibahagian fiksyen keluaran terbaru di bahagian hadapan kedai! Tipah Tertipu sudah!!! Aiii...apa macam pekerja POPULAR tu susun buku? Lama dan baru pun tak tahu. Memandai susun di depan. 

Aku terus google tengok review novel ni di goodreads dan blog. Kebanyakan review semua cakap tentang abang Joey. Dalam sinopsis pun abang Joey tu macam menarik dan penyelamat Malia lepas kecewa dengan Zakuan. Jadi aku pun tak sabar nak baca. Jatuh cinta terus dengan Joey padahal belum pun baca novel lagi. Balik sandakan, baru aku mula baca novel tu dan kesimpulannya...
Aku tarik balik cinta aku yang jatuh itu. Aku nak bagi pada Zakuan!

Mula baca, aku suka juga dengan Joey tapi lama-lama...aku rasa dia tu macam gila sikit. Ok, dia memang gila pada Malia...obses. Jadi perangai dia macam meloyakan, bagi akulah. Hari2 ajak Malia dating bawah pangkin. Pendek kata asyik nak melakat dengan Malia aje. Kawan pun tak ada! Sikit-sikit nak peluk Malia dan cium Malia. Lepas tu paling mengting-tongkan kepala aku bila Joey ni asyik menjerit aje! Sawan menjerit agaknya. Bosannya...

Malia...digambarkan gadis yang baik dan bertudung tapi agak bebas laku dengan Joey. Tahulah dorang macam adik-beradik tapi agak-agaklah. Sesuka hati aje dia dipeluk oleh Joey. Paling aku pelik, dia ni suka aje cabar Joey. Contoh Joey cakap 'aku cium kang.' Dan laju aje Malia jawab 'ciumlah kalau berani.' Banyak kali benda ni ulang-ulang...bosan. Bagi aku Malia pun gatal. Mana ada perempuan baik macam tu...tak segan-segan bergurau dengan lelaki dengan cabar2 macam tu. Ada satu babak tu, dia masuk bilik Joey dan baring (alasan penat) dan Joey lempar boxer dia di muka Malia. Malia nampak biasa aje. Tu gadis baik ke? Lagi aku angin dekat Malia ni bila dia buat bodoh2 tak faham tingkah-laku dan kata2 Joey. Lagi tanya itu ini, siapa girlfriend Joey. Padahal terang-terang apa yang Joey cakap tu semua tentang dia. Kucing pun boleh tahu dan rasa. Dia pula buat2 tak faham. Sama macam kes mak dan kakak Zakuan berbual tu, Malia digambarkan tak faham. Masa ni aku nak ketuk aje kepala Malia yang tak faham tu. Macam tak lojik langsung dia tak faham. Heroin yang betul2 menganginkan kepala aku! 

Zakuan...aku rasa nilah watak lelaki paling bodoh aku jumpa. Suka tapi tak cakap. Tapi aku tak nafikan ada lelaki macam ni. Dah nasib dia jumpa perempuan macam Malia yang tak faham Zakuan suka dia. Lagi aku nak kutuk Malia yang sengal tu, bohonglah dia tak faham kalau Zakuan dah bawah dia pulang dan kenalkan dengan mak dan kakak dia. Memang tak masuk akal. Balik cakap tentang Zakuan, aku kesian dia ni...mangsa keadaan. Dia kena perangkap oleh Anna dan terpaksa kahwin dengan Anna. Yang si Malia terus pula terima Joey! Dulu kahwin dari Zakuan lagi. Hurmm... Tapi ending, Zakuan cerai dengan Anna dan mulakan hidup baru. 

Novel ni, aku tak tahulah nak cakap best ke apa...ok2 ajelah. Kalau kau yang jenis suka romantik...bacalah novel ni, memanjang kisah romantik joey dan malia. Aku ada baca review seorang pembaca, dia kata sangat penat baca kisah abang Joey dan malia... Aku faham, sebab aku pun bosan juga. Ini pendapat akulah, lain pembaca lain seleranya. 

Untuk penulis baru macam Fazuin ni dan novel pertama pula tu, kira novel ni oklah juga. Kalau tak ok IKP tak terbit. Aku percaya IKP terbit novel yang best aje. Lagi baik kalau Fazuin sambung kisah Zakuan bertemu cinta baru dalam novel lain. Trend novelis sekarang, selalu sambung kisah cinta watak lain yang tak kesampaian. Ok, kau jangan lupa dapatkan novel ni...jangan sebab review aku ni kau tak nak beli. Sekali lagi aku cakap, lain orang lain seleranya... :))

No comments: