Saturday, February 9, 2013

novel suara hati-anis ayuni

novel suara hati-anis ayuni

novel suara hati ni, novel pertama anis ayuni. mula2 baca dulu aku tak berapa suka hero dia mati, lepas tu heroin pula kahwin dua kali. tapi lama2 tu, aku baca balik rasa best la juga. aku suka watak haris yang setia tu. lepas tu sanggup lagi mengahwini hani yang beranak dua tu. novel suara hati ni mengisahkan tentang hani yang masih belajar di U. dia ni aktif suka dan bercinta dengan haris yang juga aktif dalam sukan. haris ni belajar di singapura. tapi kemudian haris menyepi dan hani mula rapat dengan naim, anak kenalan ibubapa hani.
naim ni pensyarah di U tempat hani belajar tapi fakuliti kejuruteraan. tapi hani tak tahu pun dan naim pun tak pernah bagitahu. family hani sebenarnya pernah pergi umrah bersama2 dengan family naim. naim juga ikut sama. masa di sana family hani tunjuk gambar hani, naim terus jatuh cinta. then kedua2 family pun merancang satukan hani dan naim. naim seorang lelaki yang baik dan ketika hani rasa kehilangan cinta haris, naim la tempat hani berhibur. sebelum mereka berkahwin, haris muncul semula.

haris lama menyepi sebab terpaksa ke us untuk temankan adiknya yang kritikal akibat kemalangan. berbulan2 dia menjaga adiknya di sana. dia ingatkan hani akan faham rupanya dia silap. lagi pun mereka sudah berjanji untuk setia walau apa terjadi. tapi sudah terlewat sebab hani sudah bertunang dan bakal berkahwin. haris sangat sedih tapi dia terpaksa redha. 

hani pun berkahwin dengan naim dan bahagia. tapi masa mengandungkan anak kedua, naim meninggal dunia. mujurlah keluarga hani sentiasa memberi sokongan. lepas 3 tahun, hani terjumpa haris di rumah ibubapa arwah naim. haris sebenarnya kerja satu tempat dengan rozie adik arwah naim. mula2 haris tak tahu yang suami hani sudah meninggal dunia. hani pula ingatkan haris sudah berkahwin. lepas haris tahu hani takde suami, dia pun mula rapat dengan hani dan anak2 hani. haris sebenarnya masih setia pada hani dan cuba mendapatkan hani semula tapi hani sentiasa menggelak.

hani pun tipu haris yang dia sudah ada penganti. hani suruh haris lupakan dia saja tapi haris tak dapat lupakan hani. lagipun dia pernah berjanji untuk setia pada hani sampai bila2. dia sedih juga bila hani tak terima dia lagi. tapi haris tetap baik pada hani dan anak2nya. sampai la satu malam tu, masa ulangtahun perkahwinan ibu bapa hani. auntie fauziah saudara kakak ipar hani datang bersama haris. masa tu barulah hani tahu haris masih bujang. then hani pun terima dia. the end...

No comments: