Friday, March 8, 2013

tips meningkatkan keyakinan diri

 ~dazrin kamarudin~

salam jumaat..kali ni aku nak kongsi tips meningkatkan keyakinan diri. tips ni aku jumpa di laman web iluvislam. sebelum ni asyik buat entry tentang novel je kan...jadi hari ni ubah sikit haluan tu. lagipun, mood baca novel aku 'kosong' hari ni...esok2lah sambung buat entry novel tu. ok, di bawah ni tips meningkatkan keyakinan diri tu. jom kita peraktikan...
  1. anggap diri anda yang diciptakan oleh ALLAH adalah sama dengan orang lain, tiada yang kurang dan         tiada juga lebihnya.
  2. orang lain boleh buat, kenapa anda tak boleh buat? pedulikan apa orang lain nak kata tapi yang penting pelajari apa orang lain buat terlebih dahulu sebelum kita buat. 
  3. apa kekurangan /kelemahan yang ada pada diri anda perbaikinya. jangan biar ia sifat itu kekal tanpa sebarang usaha dari anda.
  4. jangan takut atau teragak-agak untuk melakukan sesuatu yang positif. berani!
  5. elakkan perasaan malu yang tak bertempat. ketepikan! tonjilkan diri anda.
  6. lakukan riadah ringan sebelum melakukan perkerjaan. ianya sebagai warm up dadn dapat mengaktifkan seseorang.
  7. kemas diri dan anggap diri anda terbaik hari itu. ya saya boleh!
  8. apa bila berinteraksi pandang tepat pada muka dan mata orang yang kita sedang berinteraksi dan gunakan sedikit pergerakan tangan untuk menerangkan sesuatu. jangan terlalu kaku.
  9. apabila melakukan sesuatu tugas jangan memikirkan tentang masalah, tetapi fikirkan tentang hasilnya yang anda dapat lepas melakukan kerja tersebut.
  10. sentiasa peka terhadap waktu, jangan berlengah-lengah atau bertangguh dalam melaksanakan sesuatu kerja. masa itu emas! setiap waktu berharga!  
~ dazrin kamarudin~

oppss!...dazrin kamarudin  tiada kaitan dengan article tips meningkatkan keyakinan diri tu, saja je aku letak gambar dia sebagai hiasan.

~gambar selebriti sumber google~


2 comments:

Cik Jannah said...

hahaha. ini yang ssedang dilakukan. bukan senang nak tingkatkan keyakinan kan?

bz the witch said...

cik jannah,
ok la tu sekurang2nya kita mencuba utk berubah ke arah yg lebih baik